NRK Meny
Normal

–Ikke realistisk med null korridorpasienter

Helseminister Bent Høie vil fjerne korridorpasientene fra sykehusene. Det er ikke realistisk uten å gjøre store grep, mener Legeforeningen.

Marit Hermansen

BYGG STØRRE: President Marit Hermansen i Legeforeningen mener de nye norske sykehusene bygges for små til at man kan bli kvitt korridorpasienter. – Det er akutt behov for større sykehus, mener hun

Foto: Anne Cecilie Remen / NRK

– Skal sykehusene bli kvitt korridorpasientene, må det tenkes nytt. Det handler ikke bare om ledelse, men om penger og om at vi må ha større sykehus, sier president Marit Hermansen i Legeforeningen.

Da helseminister Bent Høie holdt sin årlige sykehustale i dag presenterte han konkrete mål som sykehusene må forholde seg til.

Et av målene er at det ikke være korridorpasienter i 2016.

– Det er realistisk å få det til. Men sykehusene må tenke nytt og jobbe smartere. Nye og bedre IKT-systemer er viktig for å få bedre styring av ressursene, sier helseminister Bent Høie (H).

Bent Høie

SYKEHUSTALE: Helseminister Bent Høie la frem sine visjoner og mål for sykehusene i dag. Han vil at lederne skal tenke nytt og jobbe mer effektivt-

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Farlig å ligge i korridor

Omtrent 1,2 prosent av pasientene på norske sykehus ligger i en korridor, bøttekott eller på et vaskerom til enhver tid,- det tilsvarer i underkant av 30.000 pasienter i året.

Å ligge alvorlig syk bak et forheng, kan oppleves både uverdig og utrygt for pasientene. De syke blir glemt og får ikke god nok behandling. Det fører til økt infeksjonsfare og sykere pasienter, viser forskning fra OECD.

Å fjerne korridorpasienter er viktige for å få ned sykehusinfeksjonene, for å bedre pasientsikkerheten og for et mer effektivt helsevesen.

– Norsk helsevesen er gode på overlevelse. Nå må sykehusene også bli gode på opplevelse, sier Høie.

Les også: Slik vil Høie styre Sykehus-Norge

Akutt

Men Legeforeningen mener at det bygges for små sykehus til at det er mulig å nå målet om null korridorpasienter i 2016.

– Situasjonen er akutt. A-hus ble bygget for lite, og det ser ikke ut til at man lærer av feilene. Sykehuset i Østfold ble bygget for lite, når ser vi at det kuttes 1,5 milliarder i budsjettet på det nye sykehuset i Drammen. Slik blir man ikke kvitt korridorpasienter, sier Hermansen.

A-hus har i perioder hatt opp til 120 prosent belegg på sykesengene.

På norske sykehus er 93 prosent av sykehussengene til enhver tid belagt, ifølge SSB. Men både Helsetilsynet og OECDs normer for forsvarlig kapasitetsutnyttelse er 85 prosent. Ved sykehusene bør 15 prosent av sengene stå tomme, for å håndtere nye pasienter og unngå at pasienter ikke får rom.

Nytt og lite

Da sykehuset i Østfold sto klart nå i desember, ble sykehuset fullt med en gang og flere pasienter måtte flyttes ut til korridorene.

Helseminister Høie er klar over problemet.

– Men dette skyldes innkjøringsproblemer på nye sykehus og ikke nødvendigvis at sykehusene er for små. Med bedre ledelse og styring, og kortere liggetid på hver enkelt pasient vil sykehusene løse dette. Det handler om at vi må tenke nytt og jobbe bedre, sier Høie.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger