Hopp til innhold

– Høyere korrupsjonsrisiko når staten er eier

Korrupsjonsekspert Tina Søreide ved Universitetet i Bergen er ikke overrasket over at det nok en gang er et selskap som har staten som storeier som er i søkelyset for korrupsjon.

Kongsberg Gruppens stand på militærmessa i Bucuresti i 2007

På Kongsberg-Gruppens stand på militærmessa i Bucuresti i Romania i 2007 viste selskapet frem kommunikasjonsutstyr. Økokrims siktelse bygger på påstander om korrupsjon i tilknytning til leveranser av kommunikasjonsutstyr til Romania i perioden 1999–2008.

Foto: Roger Sevrin Bruland

Tina Søreide

Korrupsjonsekspert Tina Søreide sier til NRK at sektorer med høyt innslag av statlig eierskap ofte har høyere risiko for korrupsjon.

Foto: Chr. Michelsens Institutt

Tirsdag kom nyheten om at Økokrim har siktet Kongsberg-gruppen og en ansatt for grov korrupsjon etter at selskapet i perioden 1999 til 2008 leverte kommunikasjonsutstyr til Romania, til en verdi på 1,4 milliarder kroner.

De siste årene har det vært flere større korrupsjonssaker som har hatt spesielt én ting til felles: At staten eller det offentlige har vært stor eier.

Staten ved Nærings- og fiskeridepartementet er største eier i Kongsberg-gruppen, med 50 prosent av aksjene.

– Ikke overrasket over korrupsjonssiktelse

Men postdoktor og korrupsjonsekspert Tina Søreide ved Universitetet i Bergen og Christian Michelsens institutt er ikke overrasket over at det på nytt er et selskap med staten som stor eier som er i søkelyset.

Hun understreker at hun uttaler seg generelt, og ikke spesielt, om Kongsberg-gruppen.

– Det er ikke veldig overraskende, fordi det i sektorer hvor det er mye statlig eierskap ofte er høyere korrupsjonsrisiko. Dette er fordi sektorene er vanskelig å regulere, sier Søreide, og nevner kraftbransjen og telesektoren som eksempler.

– Hvilke typiske sektorer vil du si at dette gjelder?

– I prinsippet ofte det vi kaller naturlige monopoler, hvor det er snakk om eksempelvis infrastruktur, strøm og naturressurser, sier Tina Søreide.

Konsernsjef Walter Qvam og styreleder Finn Jebsen på vei til møte i Næringsdepartementet

Konsernsjef Walter Qvam og styreleder Finn Jebsen i Kongsberg-gruppen på vei til møte i Næringsdepartementet onsdag ettermiddag, der de skal orientere sin største eier om forholdene selskapet er siktet for.

Foto: NRK

Hun sier at årsaken til at korrupsjonsrisikoen er større er at staten ofte er eier i bransjer og sektorer hvor det er vanskelig å få markeder til å fungere godt, og hvor eksempelvis anbudskonkurranser fungerer dårlig.

En annen årsak til at staten ofte er i søkelyset også i korrupsjonssaker er sannsynligvis at staten eier svært mye av norsk næringsliv. Årsstatistikk fra Oslo Børs viser at staten, kommunene og statsselskapene eide i overkant av en tredel av børsens markedsverdi ved utløpet av 2013.

Flere tilfeller siste årene

I januar i år kom tiltaler mot ansatte i Yara, på grunn av påstått korrupsjon i Libya, India og Russland. Selskapet vedtok historiens høyeste foretaksbot, på 295 millioner kroner. Staten eier 36 prosent.

I 2008 måtte to konserndirektører i StatoilHydro trekke seg som følge av korrupsjon i Libya (Norsk Hydro) tidlig på 2000-tallet. Staten eier i dag 43 prosent av Hydro.

Statoil måtte ut med bøter på 140 millioner kroner til norske og amerikanske myndigheter etter korrupsjon i Iran på 2000-tallet. Staten eier 67 prosent.

I den såkalte vannverk-saken på Romerike, ble tidligere administrerende direktør og flere andre i 2008 dømt til fengsel og inndragning av titalls millioner. Nedre Romerike Vannverk eies av seks kommuner.

Telenor kom i store problemer i India etter at en partner av Uninor, Unitech Wireless, ble anklaget for korrupsjon, og Uninor ble fradømt sine lisenser. Verken Telenor eller Uninor ble dømt for korrupsjon. Staten eier 54 prosent av Telenor.

En person siktet

På en pressekonferanse tirsdag kveld kom det frem at en person som fortsatt jobber i Kongsberg-gruppen er siktet for grov korrupsjon.

– Vedkommende jobber fortsatt i selskapet, men han har ingen lederstilling, sa konsernsjef Walter Qvam.

Kongsberg Gruppen ble tirsdag siktet for grov korrupsjon. Økokrim rykket inn i Kongsberg Gruppens kontorer både på Kongsberg og i Asker.

Korrupsjonssiktelsen kommer etter at selskapet i perioden 1999 til 2008 leverte kommunikasjonsutstyr til Romania for anslagsvis 1,4 milliarder.

AKTUELT NÅ