Hopp til innhold

Bombeekspert: – Ikke galt å kalle det en bombe

Politiet driver med flisespikkeri når de ikke vil kalle funnet på Rena-gården hvor Anders Behring Breivik holdt til for en bombe, mener bombeekspert Per Nergaard.

Video Bombeekspert Per Nergaard mener det ikke er galt å kalle funnet på Rena-gården for en bombe

– Hvis det er slik at det ligger 1000-1500 kilo bearbeidet kunstgjødsel på gården på Rena, er det 97 prosent en bombe, sier bombeekspert Per Nergaard til NRK.

I dag opplyste kilder i Forsvaret til NRK at det ble funnet en klargjort bombe på mellom 1000 og 1500 kilo på Rena-gården der Breivik forberedte terrorangrepene mot Oslo og Utøya.

Poltiet benektet senere på kvelden at det var funnet noen «ferdiglaget» bombe på gården, men at det derimot var funnet mye bearbeidet kunstgjødsel på gården.

Per Nergaard, leder for mineavdelingen og bombeekspert i Norsk Folkehjelp, mener dette er flisespikkeri av politiet.

– Ikke galt å kalle det en bombe

– Hvis man har knust kunstgjødsel og tilsatt komponent nummer én, har man i praksis det man trenger til å lage en stor bombe, sier Nergaard til NRK.

– Er det galt å kalle det en bombe?

– Jeg synes ikke det er galt å kalle det en bombe. Det er en språkteknisk diskusjon. Det eneste som trengs, hvis man har bearbeidet kunstgjødselet, er en liten ting for å få dette til å eksplodere. Det er så enkelt å få tak i, at jeg vil kalle det en bombe, sier Nergaard til NRK.

– Det er bare en detonator man trenger da?

– Det er en igangsetter, en detonator, som trengs for å få det til å eksplodere, legger han til.

– Er det vanlig å lagre bomben og detonatoren sammen?

– Det avhenger av hvilken mental helse man har. Men de aller fleste plasserer selvsagt detonatoren langt unna der man lager bomben, påpeker Nergaard.

Bombeeksperten forstår ikke at politiet avviser at funnet på Rena-gården er en bombe.

– Hvis det er slik at det ligger 1000-1500 kilo bearbeidet kunstgjødsel på gården på Rena, er det 97 prosent en bombe, forklarer han.

Ukjent for Breiviks forsvarer

Anders Behring Breiviks forsvarer, Geir Lippestad, sier onsdag kveld at han ikke kjenner til opplysningene om en ny klargjort bombe.

– Dette er helt ukjent for meg. Jeg har derfor ingen kommentar, sier Lippestad til NRK.


Anders Behring Breiviks gård

Det ble funnet en klargjort bombe på mellom 1000 og 1500 kilo på gården til Anders Behring Breivik i Åsta i Åmot Øst i Hedmark, opplyste kilder i Forsvaret til NRK onsdag.

Foto: Brenden, Jo E. / Scanpix

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger