NRK Meny
Normal

Stoltenberg: – Jeg var uforberedt på omfanget i beredskapssvikten

STORTINGET (NRK.no): Jens Stoltenberg innrømmer at sikkerhetssvikten 22. juli var den mest alvorlige i norsk historie siden andre verdenskrig.

Faremo og Stoltenberg under pressekonferansen

Justis- og beredskapsminister Grete Faremo og statsminister Jens Stoltenberg måtte blant annet svare på spørsmål om ansvar og feilvurderinger under dagens pressekonferanse.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

I dag redegjorde statsminister Jens Stoltenberg og justisminister Grete Faremo for funnene i 22. juli-kommisjonens knusende rapport om norsk beredskap.

Fra Stortingets talerstol innrømmet Stoltenberg at han ikke var forberedt på den omfattende og dype svikten i beredskapen, og pekte på at det ble tatt flere gale beslutninger og at viktige vedtak ikke ble iverksatt.

Opposisjonen fortsatt kritisk

Tross innrømmelsene var KrF-leder Knut Arild Hareide svært kritisk til både Stoltenberg og regjeringa etter redegjørelsen. Han mener svikten er mye mer alvorlig enn man først fikk opplyst, og stilte spørsmål ved om dette er den største svikten Norge har opplevd når det gjelder sikkerhet etter andre verdenskrig.

– Det er den svikten i fredstid som har gitt de største og mest alvorlige skadevirkningene, det høyeste antall drepte, og de største materielle skadene. Det er jo grunnen til at vi skal ta 22. juli så veldig alvorlig, svarte Stoltenberg da NRK gjentok spørsmålet i vandrehallen.

Stoltenberg innrømmet samtidig at han ikke var forberedt på at beredskapssvikten i Norge var så omfattende.

Jeg var ikke forberedt på dybden og omfanget i svikten i beredskapen i Norge

Statsminister Jens Stoltenberg

– Startskudd for et bredt politisk samarbeid

Etter redegjørelsen møtte statsministeren og justisminister Grete Faremo pressen. Stoltenberg startet pressekonferansen med å understreke at dette har vært en viktig dag.

– Det har vært en viktig dag i Stortinget – en dag der både justisministeren og jeg har fått gitt våre redegjørelser for det som skjedde 22. juli, og det har vært en god og viktig debatt, sa han.

Stoltenberg sa videre at dagens redegjørelse markerte starten på et bredt politsk samarbeid på tvers av partier, og at han opplevde reaksjonene fra opposisjonen som ryddige og ordentlige.

– Jeg opplever at Stortinget var positive til at vi hadde en redegjørelse, og at det var en tilfredshet ved at vi ga en grundig redegjørelse. Samtidig mener jeg at det er naturlig at det er ulike meninger om hvordan beredskapen skal styrkes.

aEtter å ha blitt grillet i Stortinget møtte justisminister Grete Faremo og statsminister Jens Stoltenberg pressen.

Pressekonferanse med Stoltenberg og Faremo

– Jeg innser at det har tatt for lang tid

På spørsmål om han kunne gjort mer for å forhindre terrorangrepet, trakk statsministeren fram stengingen av Grubbegata.

– Også jeg burde hatt en høyere bevissthet rundt risiko og beredskap, det kommer blant annet til uttrykk for stegningen av Grubbegata.

Stoltenberg sa at regjeringa hadde gjort mer for å få stengt gata raskere dersom de hadde vært mer bevisste på risiko.

– I ettertid ser vi alle, også jeg, at framgangsmåten som ble valgt, var en framgangsmåte med kommunal plan som tok altfor lang tid.

Også jeg burde hatt en høyere bevissthet rundt risiko og beredskap

Statsminister Jens Stoltenberg

– Jeg skal sørge for at jobben blir gjort

Stoltenberg fikk også flere spørsmål om hva det innebærer å ta ansvar, og han gjentok at han tar ansvar ved å sørge for at jobben blir gjort

– Jeg gjør jobben ved å få fakta på bordet, og det har vi fått rapporten med ubehagelige fakta. Så må vi bruke denne kunnskapen til å rette opp mangler.

Han understreket at mange tiltak er iverksatt allerede, og at han har varslet nye tiltak i dag, blant annet at det er nødvendig med flere øvelser.

Stoltenberg sa videre at det er viktig å beklage når man gjør alvorlige feil, og gjentok at han beklager at gjerningsmannen ikke ble tatt tidligere og at nødvendige tiltak ikke ble iverksatt.

Når det gjelder IKT-situasjonen i politiet, sa Faremo at det er behov for en grundigere analyse før de kan konkludere.

Vi blir ikke ferdig med 22. juli, og denne regjeringen kommer tli å bruke mye tid på det, for det mener jeg vi skylder de som ble rammet

Statsminister Jens Stoltenberg

– Min regjering har ikke feilinformert Stortinget

Både Stoltenberg og Faremo fikk spørsmål om Hareides beskyldninger om at Stortinget har fått feilinformasjon fra regjeringa.

– Jeg opplever ikke det som feilinformasjon. Jeg opplever at når du gir foreløpig informasjon, så varsler du at det senere kan komme ny informasjon, svarte Stoltenberg.

– Det at det er avvik mellom den kunnskapen vi satt med i november, og den vi sitter med i dag, føler jeg vi har varslet ved en rekke anledninger, la han til.


Stoltenberg sa at han forstår at opposisjonen ønsker å behandle rapporten i Kontroll- og konstitusjonskomiteen, men understreket nok en gang at rapporten først og fremst gir grunnlag for å handle.

– Rapporten gir grunnlag for svar, men først og fremst gir den grunnlag for å handle. Vi kommer hit for at Stortinget skal behandle den, og det er derfor vi kommer med en redegjørelse. Jeg ser fram til å svare på spørsmålene Stortinget vil ha også i framtiden.


Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger