– Ikke flere krefttilfeller hos Kosovo-veteraner

– Det er ikke flere krefttilfeller hos Kosovo-veteraner enn hos den norske befolkningen ellers. Det er heller ikke økt hyppighet av selvmord blant soldater som har vært i Afghanistan, viser en ny undersøkelse.

Mandag la Forsvaret fram rapporten «Helse for stridsevne 2013».

Se intervju: Forsvarsminister Anne Grete Strøm-Erichsen : Det er viktitg å følge med på helsetilstanden til norske soldater

Mandag formiddag la Forsvaret fram rapporten «Helse for stridsevne 2013». Rapporten er den første oversikten over helsetilstanden til Forsvarets personell og skal heretter legges fram en gang i året.

Telemarksbataljonen i Kosovo.

Telemarksbataljonen i Kosovo.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

NRK har blant annet fortalt om Hans Bjarne som sendte en bekymringsmelding til Forsvaret etter at det ble oppdaget at han hadde en hjernesvulst.

Mistanke om at det kunne være en sammenheng mellom hjernesvulsten og utenlandsopphold i KFOR-styrken i Kosovo og senere i ISAF-styrken i Afghanistan, gjorde at Hans Bjarne tok kontakt med forsvaret.

Flere veteraner har tatt kontakt med NRK etter å ha hørt Hans Bjarnes historie. Også de har blitt syke med svulst på hjernen.

Sammenlignet med tall i Kreftregisteret

Forsvaret har levert fra seg opplysninger om de norske soldatene i Kosovo til Kreftregisteret som har sammenlignet helseopplysningene med tall for den norske befolklningen forøvrig.

– Tallene som ble lagt fram mandag viser at det ikke er noen forskjell på dem som har vært i Kosovo og befolkningen ellers, sa overlege Einar Kristian Borud på Forsvarets pressekonferanse.

Anne Grete Strøm-Erichsen

Forsvarsministeren på vei inn for å legge fram rapporten om soldatenes helse.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Han sa at dette også gjaldt flere forskjellige former for kreft.

– Jeg syns det har vært viktig å få undersøkt denne saken, sier forsvarsministeren til NRK.

Ikke flere selvmord

Ifølge forsvarsminister Anne Grete Strøm-Erichsen kartlegger rapporten for første gang hvor mange Afghanistan-veteraner som har tatt sitt eget liv.

Ifølge Pårørendegruppa for FN- og NATO-veteraner har flere enn 200 norske soldater og offiserer tatt livet sitt i løpet av de siste 30 årene.

Rundt 7700 personer har tjenestegjort i Afghanistan de siste årene. I denne gruppen er det registrert fire selvmord.

– Heller ikke her er det registrert noen overhyppighet av selvmord, sa Einar Kristian Borud.

Anne Grete Strøm-Erichsen sier det er viktig å følge opp veteranene og sier at det er viktig at oppfølgingen varer over år.

Siden 1947 har Norge deltatt med flere enn 120.000 menn og kvinner i over 40 forskjellige utenlandsoppdrag. I 2011 ble det lagt fram en plan for hvordan veteranenes rettigheter skulle styrkes, i løpet av utgangen av 2013 skal alle punktene være igangsatt.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger