Psykolog: – Ikke del alt på nett

BERGEN (NRK): Leder for Senter for krisepsykologi i Bergen Atle Dyregrov advarer Utøyaungdom mot å dele for mye på nettet.

Atle Dyregrov

VIS VARSOMHET: Krisepsykolog Atle Dyregrov advarer mot å være for privat på nett.

Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK

– Tenk på at det er et stort publikum. Ha en form for selvsensur, og ikke legg ut alt. Tenk på at det skal være der for all fremtid, sier Dyregrov til NRK.

Flere AUF-ere NRK har snakket med forteller at de bruker blogging som en form for terapi etter 22.-juli.

Dyregrov har 30-års erfaring med sorgarbeid, og sier det blir mer og mer vanlig å dele følelser på nettet.

– Det er nok en trend at flere og flere kommuniserer med mange, og ikke bare de nærmeste vennene. Mange unge opplever nok at de må være på nettet for å kjenne at de eksisterer, sier Dyregrov.

Marte (17): – Lettere å dele på nett enn hos psykolog

– Lettere å bruke bloggen

Marte Fevang Smith (17) fra AUF i Vestfold ble skutt i hodet på Utøya.

– For meg er det å skrive mye mer terapi enn å sitte hos en psykolog. Alle vet hva som har skjedd med meg, og da er det greit å skrive om følelser. Jeg syns det er lettere å bruke bloggen som terapi enn å sitte i et trangt psykologrom og snakke om det som er vondt, sier Smith til NRK.no.

Atle Dyregrov råder likevel AUF-ungdom som opplevde 22. juli til å være varsomme når de forteller historiene sine åpent på en blogg.

– De kan strukturere, uttrykke og få sympati og medfølelse gjennom å dele på nett. Selv om studier viser at det ikke gir spesielt store helseeffekter, kan det på mange måter oppleves veldig godt, sier han.

– Grensene viskes ut

– Men det er viktig å tenke på hva man legger ut. Skriver du på nettet etterlater du spor. Det er ikke sikkert at du i neste livsfase er like begeistret for det du har skrevet på bloggen. I verste fall kan det brukes mot deg. Det er noen ting som er private og ikke alt som hører til i det offentlige rom. De grensene utviskes ofte på nettet, sier psykologen.

Dyregrov advarer også mot å utlevere andre.

– Man skal ikke begynne å beskrive andre sin situasjon uten tillatelse. Det er noe med å vise varsomhet. Mange tenker ikke på at man skriver for hele verden. Informasjonen på nettet kan lett misbrukes, påpeker han.

SISTE NYTT

Siste meldinger