NRK Meny
Normal

– Er overhodet ikke bundet av taushetsplikt

Ansatte i overvåkingsgruppen ved den amerikanske ambassaden kan ikke bruke taushetsplikten til sin arbeidsgiver som begrunnelse for ikke å forklare seg for politiet, sier jussprofessor Ståle Eskeland til NRk.

USAs ambassade i Oslo

Tidligere politi- og forsvarsansatte jobbet i en overvåkingsgruppe for den amerikanske ambassaden i flere år.

Foto: Lien, Kyrre / SCANPIX

– Den taushetsplikten de måtte ha overfor USA, kan de ikke påberope seg i norske domstoler. Så lenge de bare er vitner, har de jo forklaringsplikt, sier Eskeland.

Får medlemmene i overvåkingsgruppen status som mistenkte, kan de nekte å forklare seg, peker Eskeland på.

– Tar seg veldig dårlig ut

– Men det er jo ikke noe forbud mot at de forklarer seg. Jeg synes det ville være nokså påfallende hvis de de blir innkalt til avhør, men nekter å forklare seg. Det bør de ikke gjøre.

– Hvorfor ikke?

– Fordi dette er en sak av stor betydning for det norske samfunnet. Det tar seg veldig dårlig ut om politifolk som selv mener at de ikke har gjort noe galt, nekter å forklare seg om hva de faktisk har foretatt seg, sier Eskeland.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Video Jussprofessor Ståle Eskeland om overvåkingsgruppen

Jussprofessor Ståle Eskeland avviser at de norske medlemmene av overvåkingsgruppen kan nekte å la seg avhøre på grunn av en taushetsplikt.

I fjor høst startet politiet jobben med å finne ut om overvåkingsgruppen ved den amerikanske ambassaden, den såkalte SDU-enheten, har brutt norsk lov.

Men fire måneder senere har etterforskningen stoppet helt opp, fordi ingen av medlemmene har latt seg avhøre. De har sagt til politiet at de er bundet av en taushetsplikt.

– Er ikke i noen annen stilling enn deg og meg

– De er overhodet ikke bundet av noen taushetsplikt med hensyn til norske domstoler, konkluderer Eskeland.

– De er ikke i noen annen stilling de enn du og jeg. Hvis vi inngår avtaler med noen om at vi skal ha taushetsplikt, så gjelder ikke den hvis vi blir innkalt til domstolene.

– Kan det skade forholdet til USA hvis vi ikke hører på dem?

– Det er klart at dette er en ganske følsom sak for Norge i forhold til USA. Vi ønsker å ha et godt forhold til USA, men i Norge gjelder norsk lov, og amerikanerne må finne seg i at vi følger den hvis det er mistanke om at det kan foreligge straffbare forhold, sier Eskeland.

Vil innkalle til avhør

NRK fortalte i går at det nå er slutt på tålmodigheten til norsk politi. Amerikanerne har fått frist til onsdag neste uke på å svare om ansatte ved ambassaden i Oslo fritas fra taushetsplikten de viser til.

– Vi har sagt til dem at nå vil vi ha et klart svar på hvorvidt de fritar disse personene for den taushetsplikten de mener å ha overfor sin arbeidsgiver, slik at de kan gi en forklaring til politiet, sier førstestatsadvokat Jørn Maurud.

Advokat Arne Gunnar Aas, som representerer amerikanske myndigheter, vil ikke kommentere denne saken nå.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger