Hopp til innhold

– Hvis alle ministre får det som de vil, skakkjøres norsk økonomi

THORBJØRNRUD (NRK.no): Statsminister Jens Stoltenberg heller kaldt vann i blodet på statsrådene sine i forkant av årets budsjettkonferanse.

– Det blir et budsjett der ikke alle kan få det de ønsker. Hvis vi gir alle statsrådene det de ber om, blir det altfor mye penger i bruk. Det kommer til å skakkjøre norsk økonomi, sier Stoltenberg til NRK.no.

Han og resten av regjeringa kom søndag ettermiddag til Thorbjørnrud på Hadeland for å jobbe med rammene for neste års statsbudsjett.

Allerede før de tøffe forhandlingene starter, advarer Stoltenberg om at noen garantert vil bli skuffet når budsjettet presenteres til høsten.

Og han vet hva som venter ham:

– Slik er det hvert år: statsrådene kommer med velbegrunnede forslag til mer penger til deres felt – det er deres jobb.

– Så er det finansministerens jobb, støttet av meg, å vurdere de ulike forslagene, men ikke gi alt til alle, for da blir pengebruken for stor.

Må holde igjen

Sammen med finansminister Sigbjørn Johnsen møter statsministeren pressen før de første forhandlingene begynte.

De to arbeiderpartipolitikerne snakker mye om viktigheten av å holde igjen på pengebruken da de la fram rammene for budsjettarbeidet.

Stoltenberg er også nøye med å understreke at gjeldskrisa i Europa ikke er over, selv om faren for at land skal gå konkurs er mindre nå enn tidligere.

Det som uroer Stoltenberg er først og fremst to ting: lavere tiltro til vekst i eurosonen og høy arbeidsledighet i Europa.

Stoltenberg understreker samtidig at det går bra i Norge. Det er høy sysselsetting og vekst i privat sektor.

– Men det er ikke slik at alt vokser inn i himmelen, sa Stoltenberg, før han gir ordet videre til finansminister Sigbjørn Johnsen med denne introduksjonen:

– Nå får du fortelle alt som kan gå galt.

Sigbjørn Johnsen

Sigbjørn Johnsen har noen tøffe dager foran seg. Alle statsrådene vil har mer til sine fagfelt, mens hans jobb er å holde igjen.

Foto: Varfjell, Fredrik / Scanpix

Må si nei til mye

På bred Hedmark-dialekt snakker Johnsen om at «pæ-æng» ikke vokser på trær.

Samtidig vedgår han at det er en pedagogisk oppgave å overbevise innbyggerne i «verdens rikeste land» om å sette bremsene på.

– Det kan fort bli slik at man tar de gode resultatene for gitt.

For ham er det først og fremst eldrebølgen og trange tider for konkurranseutsatt industri som skaper hodebry.

– Det er viktig å ha en ansvarlig oljepengebruk.

Men det er ikke nok å spare penger, sier han. Det er også viktig å sørge for å få nok helsepersonell til å ta vare på gamle og syke.

– En utfordring er å sikre at flere i arbeidsstokken vil jobbe i den kommunale velferdsproduksjonen.

AKTUELT NÅ