NRK Meny
Normal

– Ikke aktuelt å sikte flere

Politiet tror ikke det blir aktuelt å sikte flere personer etter drapet i Pilestredet. Spørsmålene om hva som skjedde den skjebnesvangre halloweenhelgen er fortsatt mange.

Bislett-drap

Tekniker på stedet undersøker inngangspartiet, der det blant annet var skrevet 'Gud' med blod på en av veggene.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix

Andreas Nilstad

Andreas Nilstad (22) blir begravet i Hemsedal kyrkje onsdag.

Etterforskningen av det blodige drapet på Andreas Nilstad (22) i Pilestredet natt til 30. oktober pågår for fullt. En 21 år gammel kamerat av den drepte er siktet for drapet, i tillegg til drapsforsøk på en annen 22 år gammel kamerat.

Den siktede ble selv skadd den tragiske natten, og har den siste tiden vært tilkoblet en pustemaskin.

Først mandag denne uken ble 21-åringen fortalt at en av hans kamerater var død, at en annen var hardt skadd og at han selv var siktet for drap og drapsforsøk etter den blodige natten på Bislett.

Les også: – Vi kommer til å savne deg veldig, Andreas

Utfordring

For politiet har etterforskningen av drapet vært en utfordring. Bortsett den siktede, som ble avhørt i rundt et kvarter mandag, og som ifølge sin forsvarer Harald Stabell ikke husket særlig mye av det som hadde skjedd, har ikke politiet kunnet snakke med noen som har vært vitne til selve drapshandlingen.

– Vi foretar avhør hele tiden, men har ingen vitner til selve hendelsen. Vi har avhørt andre som har kjennskap til saken, en hel del faktisk, uten at jeg vil gå inn på omfang, sier politiadvokat Per Niklas Hafsmoe til NRK.no.

– Har dere fått et bedre bilde av hva som skjedde denne natten?

– Med fare for å si for mye om hva som skjedde, vil jeg si at vi har dannet oss et noe annet bilde av det som skjedde, enn det vi hadde innledningsvis, sier Hafsmoe.

Den siktede 21-åringen hadde omfattende kuttskader i halsen og på håndleddet da han ble pågrepet. Politiet ønsker av hensyn til etterforskningen ikke å si hvem de tror har påført den siktede skadene, men utelukker at flere personer kan bli siktet i saken.

– Vi mener det er mer sannsynlig at det er den siktede som har begått drapet og drapsforsøket enn noen andre, og at det dermed er skjellig grunn til mistanke. Det har ikke kommet frem opplysninger som gjør at det er aktuelt å sikte flere personer, sier Hafsmoe.

Blomster og lys ved åstedet hvor en 22 år gammel mann ble drept

Blomster og lys utenfor bygården hvor Andreas Nilstad (22) ble drept.

Foto: Kristine Hirsti / NRK

Kors på brystet

Hafsmoe ønsker ikke å si om politiet har fått et svar på det mange lurer på etter det tilsynelatende uforståelige drapet:

Hvorfor var det skrevet «Gud» i blod med store bokstaver på veggen i inngangspartiet til bygården, hvorfor hadde noen tegnet et kors opp ned med blod, og hvorfor hadde den siktede risset inn et kors på brystet?

– Vi undersøker hele tiden rundt dette, det er en åpenbar del av etterforskningen. Men jeg ønsker ikke gå nærmere inn på dette, sier Hafsmoe.

Politiet ønsker å foreta et mer inngående avhør av den siktede i løpet av uken, men har foreløpig ikke fått satt et tidspunkt for når dette skal skje. Den siktedes advokat, Harald Stabell, har sagt til NRK.no at den siktede er «tungt medisinert».

– Kan det ikke være et problem å avhøre noen som er påvirket av medisiner?

– Jeg fikk inntrykk av at han var sliten under det korte avhøret som var tidligere i uken, men jeg vet ikke om det skyldtes medisineringen. Det vil ha betydning for avhøret, men vi har forstått det slik at han er i stand til å avhøres, sier Hafsmoe.

Politiet har fått jevnlige oppdateringer på tilstanden til de to kameratene som ligger på Ullevål universitetssykehus.

Den siktede 21-åringen skal være på bedringens vei. Kameraten han er siktet for drapsforsøk på, er foreløpig for skadd til å bli avhørt. Politiet vet foreløpig ikke når dette kan skje.

– Vi venter i spenning, sa Hafsmoe til NRK.no tidligere denne uken.

Fornyet fengsling

Den siktede har foreløpig ikke gitt svar på hvordan han stiller seg til siktelsen. Da han ble pågrepet, blodig og kun iført undertøy i bakgården, skal han ha fortalt politiet at han hadde skadet to personer.

Etter det NRK kjenner til, skal han ikke ha blitt konfrontert med dette under det korte avhøret mandag.

Hafsmoe forklarer at den siktede må ta stilling til skyldspørsmålet før han skal fremstilles for fornyet varetektsfengsling neste uke, onsdag 16. november.

Forrige onsdag ble den siktede varetektsfengslet, uten å ha fått snakket med verken politi eller advokat.

– Hans forsvarer (Harald Stabell, journ.anm.) har varslet at kjennelsen om varetekt vil bli anket til lagmannsretten. Dersom lagmannsretten opprettholder kjennelsen, får han spørsmål om det med skyld i fengslingsmøtet, dersom det ikke kommer en avklaring på dette i avhøret vi ønsker å gjøre i løpet av kort tid, sier Hafsmoe.

Politiadvokaten sier det fortsatt er planen at den siktede 21-åringen skal være til stede under fengslingsmøtet i Oslo tingrett.

– Det er vanlig prosedyre, så det er fortsatt meningen. Men nå som han kan snakke, har han også mulighet til å samtykke til fengsling fra sykehuset. Dette vil være avhengig av hans helsetilstand, sier Hafsmoe, som fortsatt ikke ønsker å svare på om noen av de involverte var påvirket av rusmidler den skjebnesvangre natten.

– Nærer ikke hat

I dag ble Andreas Nilstad begravet i Hemsedal kyrkje. Sogneprest Allan Madsen sier til NRK at familien til den drepte er sønderknust av sorg. Han er likevel imponert over måten familien har håndtert sjokket.

– De nærer ikke noen form for hat til den eller de som har gitt sønnen deres dødsstøtet. Det er ikke noe snakk om hevn, eller noe slikt, noe jeg mener viser hvor godt de har håndtert dette, sier Madsen til NRK.no.

Madsen, som er med i det lokale kriseteamet, og familien snakket også om den massive støtten fra lokalmiljøet på Hemsedal.

– Det som er den store fordelen på bygda er at man får veldig stor «oppbacking». Venner og familie viser at de bryr seg, og de to familiene har forgreininger til hele bygda. De forteller at de har fått hundrevis av støttende sms-er og e-poster, sier Madsen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger