Hopp til innhold

LO om Stortingets etterlønn: – I drøyeste laget

LO vil ha en gjennomgang av reglene for etterlønn til avgåtte stortingsrepresentanter. Ordningen er i drøyeste laget, mener førstesekretær i LO, Peggy Hessen Følsvik.

Peggy Hessen Følsvik

Førstesekretær i LO, Peggy Hessen Følsvik, ønsker en gjennomgang av Stortingets etterlønnsordning. Hun mener den er «i drøyeste laget».

Foto: NRK

Hallgeir Langeland

Hallgeir Langeland (SV) mener at også politikere kan gå på NAV.

Foto: Mathias Oppedal / NRK
Tor Bremer

Tor Bremer (Ap) har foreløpig ikke funnet noen ny jobb etter at han gikk ut av Stortinget. – Mange arbeidsgivere vegrer seg for å ta inn folk over 50, tror han.

Foto: Alf Vidar Snæland / NRK

Stortingspolitikere som går ut av Stortinget, uten en jobb å gå tilbake til, kan få utbetalt over 760.000 kroner i etterlønn over 15 måneder. Det er nesten dobbelt så mye som de ville fått i dagpenger fra NAV.

I går fortalte NRK at 14 stortingsrepresentanter fortsatt går på etterlønn, åtte måneder etter valget.

Nå etterlyser LO en gjennomgang av reglene:

– Det at man kan gå i 15 måneder på en såpass gunstig betingelser synes vi nok er i drøyeste laget, sier førstesekretær i LO, Peggy Hessen Følsvik.

– Må ikke undergrave folks respekt

Hun tar nå til orde for en gjennomgang av hele ordningen

– Så får vi se på de ulike delene av den, og se om totaliteten her er riktig, sier Følsvik.

Hun understreker at det ikke må bli slik at ingen vil ta på seg det viktige vervet som stortingspolitiker. Hun ser også at det kan være vanskelig å komme tilbake etter en periode utenfor arbeidslivet.

– Men samtidig må vi ha ordningen som gjør at vi ikke undergraver folks respekt og tillit til politikerne. Det er denne balansen vi må være nøye på å ivareta, slik at ikke folk mister denne respekten, sier Følvik.

Ikke lett å få jobb

De tidligere stortingsrepresentantene Tor Bremer (Ap) og Hallgeir Langeland (SV) har begge erfart at det ikke var så lett å finne nye jobber da stortingslivet var over. Nå går de på etterlønn.

– Det var mye verre enn jeg trodde. Jeg har søkt mange jobber, men ikke fått dem. Nå leser jeg meg opp på skolestoff igjen, for å gå tilbake til skoleverket dersom jeg ikke får noe annet før august, sier Langeland, som tidligere har arbeidet som lærer og inspektør.

Både han og Bremer mener i utgangspunktet at politikerne også burde gått på NAV som alle andre.

– I utgangpunktet bør vi ikke ha spesielle ordninger. Samtidig er det ikke mange andre som bryter kontakten med yrkeslivet på denne måten. Vi blir jo valgt for fire år. Da er spørsmålet hva samfunnet mener er riktig at vi mottar av ytelser, sier Bremer.

AKTUELT NÅ