– Hvis du har filmet når du ikke skulle filme, da er det kjørt

HØYESTERETT/OSLO (NRK): En «stresset» Ubaydullah Hussain snakket med Rolfsens medregissør etter at PST hadde beslaglagt materialet fra Sverige-turen.

Ubaydullah Hussain på vei inn i saken mot 24-åring

PST mener Ubaydullah HUssain selv har sagt at materialet fra Sverige-turen har stor bevisverdi. Bildet er tatt ved en annen anledning, da Hussain var vitne i en straffesak.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Ulrik Imtiaz Rolfsen i Oslo tingrett

Ulrik Imtiaz Rolfsen filmer selv under behandlingen Høyesterett, og sa tirsdag at det kunne bli brukt i dokumentarprosjektet.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Tirsdag kom det frem i Høyesterett at Ubaydullah Hussain var redd for at opptakene fra den mye omtalte Sverige-turen skulle havne i PSTs hender.

Det var i forbindelse med denne turen en nå terrorsiktet 18-åring ble pågrepet av svensk sikkerhetspoliti etter å passert sikkerhetskontrollen på Landvetter flyplass. 13 timer etter pågripelsen banket tre uniformerte tjenestemenn på døra til Ulrik Imtiaz Rolfsen.

– Da er det kjørt

PST gjennomførte allerede en omfattende kommunikasjonskontroll av Hussain som en del av en hemmelig etterforskning. I en samtale Hussain hadde med Rolfsens medregissør Khan Farooq etter beslaget, fremstår begge som «stresset», ifølge Glent. Farooq hadde filmet turen, som en del av Rolfsens dokumentarprosjekt.

Terrorsiktet 18-åring

Førstestatsadvokat Jan Fredrik Glent sa i retten onsdag at den norske terrorsiktede 18-åringen var i en «sårbar situasjon», og at han konverterte til islam i 2014.

Foto: Privat / Privat

Den profilerte islamisten spurte blant annet om det ble «sagt noe foran kameraet som skader vår sak».

Farooq (Rolfsens medregissør, journ.anm.: – Jeg skal være ærlig, jeg vet ikke. Er ikke 100 prosent sikker.

Farooq skal også ha sagt at han fikk sjokk da PST kom, og at materialet akkurat hadde blitt overlevert Rolfsen.

Hussain: – Før og etter redigering er to forskjellige verdener. Hvis du har filma når vi har sagt «ikke film» noe vi har snakket om, da er det kjørt liksom.

Farooq: – Jeg er ganske sikker på at jeg ikke har gjort det.

Hussain: – Da er det kjørt liksom.

Glent stilte i retten spørsmål ved Farooqs journalistiske objektivitet, sett i lys av den tette kontakten med kildene. Rolfsen svarte onsdag førstestatsadvokaten med en tweet:

Laster Twitter-innhold

Fant skuddsikre vester

Førstestatsadvokat Glent bekreftet onsdag flere detaljer fra turen til Sverige:

  • Førstestatsadvokaten fortalte blant annet at det var fire personer i bilen på vei til Sverige: Ubaydullah Hussain, den terrorsiktede 18-åringen, Rolfsens medregissør Farooq Khan og en 27-år gammel mann som også har tilknytning til Profetens Ummah.
  • Ifølge Glent skal Hussain og Rolfsens medregissør Farooq Khan ha vekslet på kjøre varebilen som ble brukt på turen. Bilen, en Wolksvagen Caravelle, er registrert på Rolfsens produksjonsselskap Curry Film.
  • Ifølge Glent ble det før turen til Sverige funnet «utstyr» i bilen til det 27 år gamle Profetens Ummah-medlemmet. Dette var blant annet skuddsikre vester som påtalemyndigheten mener skulle sendes til 18-åringen etter at han hadde kommet fram til Syria.

– Klar bevisverdi

Khan Farooq

Khan Faroog var med og filmet da den terrorsiktede 18-åringen ble kjørt til Sverige.

Foto: Martin H. W. Zondag / NRK

Alt i alt mener Glent at førstestatsadvokat Glent at hastebeslaget hos Rolfsen var godt på begrunnet, blant annet på grunn av faren for bevisforspillelse.

De siktede sa selv at opptakene hadde en klar bevisverdi. Hussain var i en bevisforspillelsesmodus, det var om å gjøre å få det unna PST. At det var hos Rolfsen betyr ikke at det ville være der lenge, sier Glent i retten.

Farooq har tidligere sagt til NRK at han brukte vanlige, journalistiske metoder i arbeidet med dokumentaren, og at produksjonsselskapets bil ble brukt av praktiske grunner. Han er også tydelig på at han hadde blitt fotalt at 18-åringen skulle drive med humanitært arbeid.

Ubaydullah Hussain har sagt til NRK at han ikke ønsker å kommentere saken under den pågående rettssaken. 18-åringens forsvarer Javeed Shah, sier 18-åringen skulle til Syria for å drive humanitært arbeid.

SISTE NYTT

Siste meldinger