NRK Meny
Normal

– Hvem skal jobbe på disse bordellene dine?

Unge Venstre vil vrake hallikparagrafen og tillate bordeller. Rød Ungdom vil beholde sexkjøpsloven. I dag møttes ungdomslederne til debatt.

Linn Elise Øhn Mehlen, leder av Rød Ungom

Ungdomspartiene på blå side presser på for at regjeringen skal fjerne sexkjøpsloven, skriver Aftenposten. Leder i Unge Venstre, Tord Hustveit, møter leder av Rød Ungdom, Linn Elise Øhn Mehlen til debatt i Dagsnytt 18.

– For oss er spørsmålet effektene av dagens regelverk. Unge Venstre ser at det er mennesker som er tvunget til sexsalg, andre har ikke noe annet alternativ, sier Hustveit.

Han viser til Amnesty og Pro Sentret (organisasjon som jobber med prostituerte), som sier det fører til mer vold, mer frykt og en vanskeligere hverdag for prostituerte.

Den rødgrønne regjeringen svikter, dagens regjering svikter og jeg synes Stortinget svikter.

Tord Hustveit, leder av Unge Venstre

Flertall siden 2013

Tidligere i dag møtte Unge Venstre-lederen sine partifeller i Unge Høyre og FpU. Regjeringspartiene og Venstre skriver alle i partiprogrammet at de vil heve forbudet mot sexkjøp. Hustveit tar også til orde for å opprette bordeller, fjerne sexkjøpsloven og hallikparagrafen. Paragrafen sier at det ikke er lov å tilrettelegge for slag av sex.

– Sympatisk lov, men konsekvensene er at de som leier ut boliger til noen som selger sex kan bli straffet. Det har politiet brukt ganske kynisk. Mellom 2007–2011 ble 400 personer kastet ut av leiligheten sin. Hva oppnår man med det? De kan bli enda mer avhengig av å selge sex, sier Hustveit.

Tord Hustveit

Leder av Unge Venstre, Tord Hustveit, vil heve forbudet mot sexkjøp.

Foto: Signe Karin Hotvedt/NRK

Linn Elise Øhn Mehlen, leder av Rød Ungom, er for både hallikparagrafen og sexkjøpsloven. Hun mener at problemet ikke er lovene, men hvordan politiet har håndhevet dem.

– Politiet jager prostituerte fra sted til sted, de tar fra dem kondomer. De har nå stoppet det de selv kalte «Operasjon Husløs», det er bra. Politiet må få bedre opplæring i hvordan de skal håndheve sexkjøpsloven. Vi må heller finne andre tiltak for å gjøre det lettere for prostituerte, sier hun.

– Loven gjør det verre

Tord Hustveit vil på sin side løse utfordringen med omskoleringsprogrammer og arbeidsmuligheter.

– Den rødgrønne regjeringen svikter, dagens regjering svikter og jeg synes Stortinget svikter. Fjerner man hallikparagrafen kan prostituerte organisere seg, passe på hverandre og kommer det voldelige kunder har man beskyttelse, sier han til NRK i Dagsnytt 18.

– Der beskrev du et bordell, du får det til å høres ut som SFO?

– Poenget her er at det ikke er en god bransje, men lovgivningen gjør det enda verre, sier Hustveit.

Rød Ungdom-lederen er uenig.

– Hvem skal jobbe på disse bordellene dine? Det store problemet er at mange kvinner tvinges i prostitusjon og er utsatt for migrasjonsrelatert prostituert eller menneskehandel, sier Øhn Mehlen.

Hustveit spør tilbake.

– Skal vi ha mer av det som ikke virker eller skal vi prøve noe nytt? Vi tar ikke bakmenn ved å innføre lovverk som gjør det vanskeligere for dem som selger sex.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger