Hopp til innhold

LIM: – Hussain-dommen oppfordrer oss til å ta til motmæle

Organisasjonen LIM mener det var riktig å frifinne Ubaydullah Hussain for de omstridte ytringene. – Det er ikke politiet og domstolene som må reagere på slike uttalelser, sier Sylo Taraku.

Sylo Taraku

– RIKTIG DOM: Sylo Taraku i LIM-nettverket er fornøyd med dommen som frikjenner Ubaydullah Hussain.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

LIM-nettverket (Likestilling, integrering og mangfold) er en ikke-statlig organisasjon, som jobber for å fremme deltakelse blant innvandrere i samfunnet. Den har mange muslimer som medlemmer, og de mener straffesaken mot Hussain har vært prinsippielt viktig. Generalsekretær Sylo Taraku synes avklaringen tingretten kommer med i dommen er nyttig.

Les mer: Hussain er frifunnet for oppfordring til terror

– Det var viktig å få avklart hvor langt ytringsfriheten strekker seg med tanke på voldsforherligelse og det som kan oppfattes som indirekte oppfordring til terror, sier Taraku til NRK.

– Må ha stor takhøyde

Ubaydullah Hussain i profil i Oslo tingrett

FORSVARTE UTTALELSER: Ubaydullah Hussain har sagt at han ikke angrer uttalelsene, og at han føler seg forfulgt av PST.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Han er helt klar på at både han personlig og LIM som organisasjon mener Ubaydullah Hussains hylling av terrorangrep er forkastelig og provoserende.

Samtidig mener Taraku at det var riktig av retten å si at de ikke skal straffeforfølges.

– Vi er opptatt av at det skal være stor takhøyde for ubehagelige ytringer. Vi er på ville veier om vi strammer inn lovgivningen og begrenser ytringsfriheten, sier han.

Ubehagelige ytringer må håndteres av andre, mener han.

– Det er ikke politiet og domstolene som må reagere på slike uttalelser. Det er samfunnet som må gjøre det, og da spesielt muslimske miljøer i dette tilfellet, sier Taraku.

– Dommen oppfordrer oss til å ta til motmæle

Taraku i LIM mener at alle, men spesielt de muslimske miljøene, aktivt må arbeide mot forkastelige holdninger som kan spre seg blant unge.

– Vi mener at denne dommen må oppfattes som en oppfordring til samfunnet, og spesielt muslimske miljøer, om å ta til motmæle mot slike uttalelser fra Profetens Ummah og ikke overlate til politiet å håndtere dem, sier han.

LIM-generalsekretæren mener at muslimske organisasjoner må si høyt og tydelig at det Hussain og andre fra Profetens Ummah forfekter ikke er noe som representerer dem og norske muslimer generelt.

Det mener han kan minske muslimhat og frykt i samfunnet.

– Viktig med forebygging

Samtidig er han opptatt av å forhindre rekruttering av nye unge muslimer til ekstremisme.

– Det er også viktig hvilket signal man sender til unge muslimer. De må få vite at Profetens Ummah ikke forsvarer islam, muslimer og Koranen. De bare vanærer muslimer i måten de agerer på, sier Taraku.

– Men PST mener jo at dette kan være oppfordring til terror, bør ikke det straffes?

– Vi er skeptiske til å kriminalisere voldsforherligelse. I et demokrati må det være veldig stor takhøyde for ubehagelige ytringer, og vi må ta tak i dem gjennom samfunnsdebatten, svarer Taraku.

– Tiltalte har holdt seg innenfor ytringsfrihetens grense. Hans grense gjelder allerede foretatte terrorhandlinger, og han har derfor ikke oppfordret til iverksettelse av terrorhandlinger, sa dommer Nilsen i retten.

DOMSOPPLESNING: Ubaydullah Hussain frifinnes for oppfordring til terror ved å ha hyllet terrorangrep på Facebook.

AKTUELT NÅ