NRK Meny
Normal

– Hun ga så mye glede og strålte for så mange

Jens Stoltenberg var én av Turid Birkelands nærmeste venner i politikken. Han mottok beskjeden om hennes bortgang med stor sorg.

 Jens Stoltenberg (Ap) sammen med kulturminister Turid Birkeland (Ap) 1997

I 1997 satt daværende finansminister Jens Stoltenberg (Ap) og daværende kulturminister Turid Birkeland (Ap) i regjering. De har lenge vært nære venner.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Julaften på ettermiddagen døde Turid Birkeland 53 år gammel. Birkeland har markert seg både innen norsk politikk og kulturliv. Blant annet som tidligere kulturminister. Hun var også direktør for Rikskonsertene til hun døde.

– Turid vil bli dypt savnet. Hun ga så mye glede, strålte for så mange og hennes humør smittet alltid. Turid var en politisk leder som kombinerte engasjement, kunnskap og handlekraft. Mine tanker går til sønnen Gabriel og hennes nærmeste, sier Stoltenberg etter sin nære venns bortgang.

Ville være med i politikken igjen

Byrådsleder i Oslo Raymond Johansen

Byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen, beskriver Turid Birkeland som et fantastisk menneske.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Også byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen, mottok meldingen om Turid Birkelands bortgang med stor sorg.

– Dette er et usigelig trist budskap å få. Turid var et fantastisk menneske som jeg har kjent i mange år. Hun var levende opptatt av kulturliv, menneskerettigheter og solidaritet. Vi har mistet et stort menneske og en fantastisk person, sier Johansen.

Før høstens valg ringte Johansen til Birkeland for å spørre om hun ville være med på laget som skulle forsøke å vinne lokalvalget i Oslo. Birkeland sa ja til å stå på listen til Oslo Ap, og hun ble også valgt inn i byrådet.

Da hadde hun stått uten aktive verv i politikken i 12 år.

Linda Hofstad Helleland

Kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) sier hun hadde gledet seg til å jobbe sammen med Turid Birkeland.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

– Jeg ville ha henne med fordi Turid har noen fantastiske kvaliteter. Hun er god til å forstå den politiske stemningen, hun er varm og nær, og hun er klok. Jeg konfererte mye med henne i valgkampen og jeg fikk øse av hennes kunnskap og klokskap. Den erfaringen man får utenfor politikken kan være med å berike politikken, og Turid Birkeland ville beriket politikken i Oslo de neste årene, sier Johansen.

Også kulturminister Linda Hofstad Helleland sier budskapet er trist.

– Dette er et svært trist budskap. Mine tanker går først og fremst til hennes familie og venner. Jeg hadde sett frem til å jobbe med Turid, men slik ble det dessverre ikke, sier Helleland.

Støre om Birkeland.

VIDEO: Partileder Jonas Gahr Støre (Ap) sier Turid Birkeland var en varm person og et kulturelt levende menneske.

En kulturpersonlighet har gått bort

Kulturministeren sier hun vil huske Birkeland som en kunnskapsrik, engasjert og sprudlende kulturarbeider som har hatt mange posisjoner i norsk kulturliv.

– Hun satte spor etter seg både som leder av flere kulturinstitusjoner, som kulturpersonlighet og som en dyktig politiker. Rikskonsertene og norsk kulturliv mistet en svært dyktig leder og et flott menneske som vil bli dypt savnet, sier Helleland.

Thor Gjermund Eriksen

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen i NRK sier han mottok budskapet om Birkelands bortgang med sorg.

Foto: Per Ole Hagen/NRK / Per Ole Hagen/NRK

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen i NRK deler sorgen.

– Det var et trist budskap å få. Vi har visst at hun har vært syk en stund, men likevel så er det overraskende, sier kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen som beskriver Birkeland som en markant leder med tydelige ambisjoner og engasjement i alt hun gjorde.

– Det vet alle dem som jobbet med henne i NRK, og alle hennes meningsfeller og -motstandere utenfor.

Partileder Jonas Gahr Støre (Ap) trekker blant annet frem Birkelands internasjonale engasjement og hennes engasjement innen kultur.

– Vi sørger ved Turid Birkelands bortgang, og tankene går til hennes familie. Turid var en varm person, et kulturelt levende menneske. Hun var internasjonalt engasjert. Turid etterlater seg et stort tomrom og veldig mange gode minner, sier en preget Støre (Ap) om Birkelands bortgang.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger