Normal

– Høyre svikter de homofile

Høyre vil forsatt la trossamfunn ha muligheten til å forsjellsbehandle ved ansettelser.

Gunn Karin Gjul (Arbeiderpartiet)

Leder i familie- og kulturkomiteen på Stortinget, Gunn Karin Gjul, er skuffet over Høyre.

Foto: Stortinget

– Jeg er skuffet over at partiet svikter de homofile, sier Arbeiderpartiets leder i familie- og kulturkomiteen på Stortinget, Gunn Karin Gjul.

– Vil ha forbud mot diskriminering

Regjeringen vil innføre unntaksbestemmelser i blant annet arbeidsmiljøloven og likestillingsloven som omfatter forbud mot diskriminering av homofile og kvinner i trossamfunn.

Men flere ønsker et lovverk som sikrer trosbasert virksomhet frihet i ansettelsesspørsmål, deriblant Høyre.

– Svikter Ap de kristne?

– Vi har nå fått en felles ekteskapslov. Denne var Høyre med på, sammen med regjeringspartiene. Vi var nå i ferd med å fjerne resten av diskrimineringene i lovverket vårt overfor de homofile, men da setter Høyre foten ned, forteller Gjul.

– Jeg synes ikke vi svikter de homofile, men kanskje er det sånn av Arbeiderpartiet svikter de kristne? svarer Høyres Olemic Thommessen.

– Trosfriheten må vernes

Kulturpolitisk talsmann i Høyre, Olemic Thommessen.

Olemic Thommessen i Høyre mener trosfriheten må vernes.

Foto: Erlend Aas / Scanpix

Regjeringen ønsker å snevre inn det gamle unntaket i arbeidsmiljøloven som åpner for diskriminering av homofile ved ansettelser, for eksempel ved kristne skoler eller i ikke-kristne trossamfunn.

Både Høyre, KrF og Fremskrittspartiet vil beholde den generelle adgangen som trossamfunn har til forskjellsbehandling ved ansettelser.

Regjeringspartiene trenger ikke andre parti for å få flertall i denne saken, men Gjul mener likevel Høyre gjør en dårlig figur når de går i mot lovforslaget.

Høyre har nemlig tidligere vært med på den nye lovgivingen om ekteskap, der homofile og heterofile er likestilte. Men i dette tilfellet er det likevel trosfriheten som må vernes, mener Thommessen i Høyre.

– Religionsutøvelse er en viktig menneskerettighet, eller trosfrihet er en viktig menneskerettighet. Det krever et visst rom for utøvelse, og det er dette rommet jeg synes regjeringen litt unødvendig går inn i.

Ikke med på «siste del av oppryddingen»

Gunn Karin Gjul er lei for at Høyre ikke er med på det hun mener er den siste delen av opprydding i diskriminering av homofile.

– Høyre som har vært et av de partiene som har frontet kampen for de homofile, sammen med blant andre Arbeiderpartiet og SV, hopper nå av og svikter de homofile.

Vil ansette i samsvar med formål

Preses i Bispemøtet, biskop Olav Skjevesland, generalsekretær Ørnulf Steen i Norges Kristne Råd og generalsekretær Shoaib Sultan i Islamsk råd overleverte tidligere i februar et felles opprop der de ber om unntaksbestemmelser for trosbaserte virksomheter.

De ber Stortinget legge til grunn den rett trossamfunnene og andre virksomheter med religiøse formål selv har til å definere hvordan stillinger er relatert til virksomhetens formål, og hvilke krav om lojalitet og livsstil som må stilles.

Tros- og livssynssamfunnene mener at regjeringens forslag skaper usikkerhet om fortsatt mulighet til å ansette i samsvar med organisasjonens formål.

Strammes kraftig inn

Adgangen til forskjellsbehandling vil likevel strammes kraftig inn når Stortinget vedtar det rødgrønne forslaget 9. mars.

Også i framtiden vil det være anledning til å forskjellsbehandle ved ansettelser av ledere, lærere og prester i ulike trossamfunn, men ikke til stillinger uten religiøst innhold.

Ifølge lovteksten må det ligge gode saklighetsgrunner til grunn for forskjellsbehandlingen. Lovendringene innebærer også en lovfesting av forbudet mot å spørre om graviditet, familieplanlegging eller adopsjon i en ansettelsesprosess.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger