NRK Meny
Normal

– Høyre om etter Sponheim-tja

SVs Audun Lysbakken mener Sponheims nye syn på EU fører partiet lengre ut på høyresida.

Lars Sponheim
Foto: Hansen, Alf Ove / SCANPIX

I åpningstalen på Venstres landsmøte i dag sa Sponheim at han åpnet for et fremtidig norsk EU-medlemskap.

LES OGSÅ: Sponheims rungende EU-«tja»

– Alle vet at jeg har vært den største tvileren i hele verden i EU-spørsmålet. Men sannsynligheten er veldig stor for at jeg vil stemme ja i neste folkeavstemning, sa Sponheim på landsmøtets første dag.

«Lille-Høyre»

Lars Sponheim bringer partiet sitt et langt skritt mot høyre med talen og sitt tvilende ja til EU, mener SV, som tror Venstre nå ligger an til å bli et ja-parti.

– Det er i de store sakene veldig liten forskjell på det store Høyre og det lille Høyre, som er Sponheims parti, sier SVs nestleder Audun Lysbakken til NTB.

Han tror ikke Sponheims ja til EU vil få stor betydning fro EU-saken.

– Nei, det har aldri vært Venstre som har vært drivkraften på nei-siden. Det er de tradisjonelle nei-partiene som fortsatt må gjøre innsatsen på nei-siden, sier Lysbakken.

– Ingen avgjørende argumenter

Leder i Nei til EU Heming Olaussen lar seg heller ikke skremme av Sponheims EU-flørt:

– Det er neppe trolig at dette vil skje med det første. Dette kan man diskutere i fred og ro i årene fremover. Hvis Tyrkia er perspektivet, så tror jeg vi snakker om en 10-20 år frem i tid, sier Olaussen som mener Sponheim ikke leverte avgjørende argumenter for at Venstre skal snu i EU-spørsmålet.

– Internasjonal solidaritet og forståelse mellom muslimske og andre land synes jeg er anstendige argumenter. Men jeg synes jo at de argumentene som gjelder i den norske EU-debatten om norsk folkestyre og om å bestemme i eget land er vel så gode argumenter, sier Olaussen til NRK.

– Kjøper seg tid

NRKs samfunnsredaktør Kyrre Nakkim tror også det vil ta lang tid før Sponheim må komme med et klart ja eller nei til EU.

– Han har tvilt tidligere, men har falt ned på nei. I denne tvilsprosessen har han nå falt ned på et ja, og samtidig kjøper han seg god tid ved å si at han ikke vil være noen sterk pådriver i dette spørsmålet, sier Nakkim som tror et tyrkisk EU-medlemskap og en ny norsk medlemskaps-debatt ligger langt frem i tid.

– Spørsmålet er om det blir en åpen debatt og votering på dette, eller om man bare kommer til å skyve saken framfor seg. Når Sponheim peker på Tyrkia, så gir han jo også et signal om at det er fullt mulig å skyve det framfor seg, sier Nakkim.

Tror på ny debatt

EU-tilhenger Marit Nybakk (Ap) er ikke overrasket over Lars Sponheims nølende ja til EU, men hun syns det er hyggelig og interessant.

– Dette vil bety noe for folk som selv tviler. Hvis Venstre tar et klart standpunkt, kan det også bety at vi får en større Europa-debatt her i Norge, sier Nybakk til NTB.

Hun påpeker at vi trenger en debatt om Norges forhold til Europa, uavhengig av en egen medlemskapsdebatt. Det kan ble lenge til vi får en egen EU-debatt igjen, tror hun.

– Så lenge alle regjeringsalternativer for øyeblikket har en innebygget selvmordsklausul om dette, er det vanskelig å se for seg en ny debatt, sier Nybakk.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger