NRK Meny
Normal

– Høyre har lært av sine feil

Statsminister og Høyre-leder Erna Solberg lover at de ikke skal bli selvtilfredse, selv om de har lyktes i mange mål i forkant av helgens landsmøte.

Erna Solberg

Erna Solberg sier helgens landsmøte blir historisk for Høyre.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

Erna Solberg sier partiet har lært av tidligere feil og nå skal klare å holde på oppslutningen de har oppnådd de siste årene.

– Nå skal vi ikke bli selvtilfredse. Vi vet at det krever kontinuerlig utvikling og arbeid for å holde på oppslutningen, sier Solberg mandag under en pressekonferansen i forkant av partiets landsmøte i helgen.

– Historisk landsmøte

Partilederen kaller det kommende landsmøtet historisk.

– Det er historisk fordi det er ni år siden sist Høyre satt i regjering og 23 år siden Høyre ledet regjeringen. 54 prosent av landes kommuner er også Høyre-ledet, det betyr at Høyre aldri tidligere har hatt så mye innflytelse på den politiske utviklingen, sier Solberg.

– Det kunne forledet oss til å bare feire, men det har vi ikke tid til. Vi har masse arbeid å gjøre, sier Solberg.

– Det blir sikkert litt feiring på landsmøtet, men det blir mest arbeid, vi har ikke tid til noe annet. Da det gikk dårligere på målingene sa jeg at det var et mål for oss å stabilisere oss på 20-tallet, det har vi gjort. Men vi har lært av tidligere feil, at vi ikke må bli selvtilfredse. Vi er opptatt av å utvikle ny politikk og lytte til folk. Det er viktig før lokalvalget i 2015 at vi deler erfaringer og løsninger i praksis både fra kommunene og fra regjeringen, sier Solberg.

Venter ikke OL-debatt

Partileder Erna Solberg tror ikke OL blir et stort tema, og peker på at det ikke foreligger noen resolusjon om OL i forkant av møtet. Hun presiserer likevel at det ikke er opp til ledelsen hva som blir tema under landsmøtet, og at det kan være andre temaer som skaper debatt en det hun har lagt opp til.

Hun sier at det uansett bør være et bredt flertall i Stortinget før de kan gå inn for OL:

– Hvis Norge skal arrangere OL, forplikter det til store utgifter i kommende stortingsperioder, derfor bør det være et bredt politisk flertall bak en slik avgjørelse. OL er en fantastisk opplevelse, men utrolig dyrt. En mindretallsregjering kan uansett ikke bære den avgjørelsen alene.

Solberg vil allikevel ikke være med på at det er umulig å gå inn for Oslo-OL 2022, når sju av statsrådene sier nei.

– Det er fortsatt sånn at hvis Høyre går for dette, er det flertall i regjeringen, sier Erna Solberg.

Vil ha en ideologisk debatt om tillit

Det er hele 404 delegater påmeldt til Høyres landsmøte. Høy oppslutning ved forrige valg og regjeringsdeltakelse gjør at det er mange som har stemmerett ved landsmøtet.

– Vi vet ikke hvor de største debattene kommer, det avhenger av hva de enkelte delegatene brenner for, sier Erna Solberg.

Hun peker allikevel på den kommende politireformen, kommunereformen, arbeids-, velferds- og klimapolitikk, som temaer de skal diskutere i helgen.

– Vi skal også bruke landsmøtet til å reise en ideologisk debatt om tillit. Et samfunn med høy tillit fører til et sterkt næringsliv og trygge familier, der folk tar ansvar for seg selv, og medansvar for andre. Venstresidens hang til detaljstyring og regulering er motsatsen til vår politikk, som har tillit til folks egne vurderinger.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger