Normal

Buchardt: Høyhus er svar på boligkrisen

Hotellkongen Arthur Buchardt mener moderne høyhus er løsningen på Oslos boligmangel: Jeg ville bygget 3000 leiligheter i blokker på opptil 40 etasjer.

Oslo og Arthur Buchardt (innfelt)

Hotellkongen Arthur Buchardt mener Oslo bør fortettes med høye boligblokker på sentrale tomter.

Foto: Fredrik Varfjell/Scanpix og Per Onsheim/NRK (innfelt)

Valglogo

Arthur Buchardt er vel kjent for sine høyhusprosjekter i mange norske byer. I Stavanger vil han bygge Norges høyeste bygning på 40 etasjer. I Tromsø prøvde han seg med et bygg på 23 etasjer, og han hadde planer om skyskraperhotell på 200 meter i Oslo.

Buchardt mener at det både KAN og BØR bygges høyt i Oslo.

– Finn en tomt nær et kollektivknutepunkt hvor det kan stå et bygg på 40 etasjer, et på 30 etasjer og et på 20 etasjer. Tilsammen 90.000 kvadratmeter. Det vil det gi 3000 små leiligheter som kan passe for ungdom uten barn.

– Dette er ikke noe for barnefamilier, men vil løse et av byen store behov, nemlig små, rimelige boliger til unge, understreker han.

Striden om Marka: Fire valg boligpolitikerne må ta

Arthur Buchardts høyhusplan i Tromsø

Tegnings av Buchardts plan for en 23 etasjers høy bygning i Tromsø.

Foto: Diiz AS

Buchardt har fire krav til slike høyhus. De må:

  • Ha høy arkitektonisk verdi
  • Ha lav pris
  • Ligge ved kollektivknutepunkt
  • Være null-energi-bygg

Han mener denne typen fortetting vil berike byen, men at høyhus ikke passer overalt.

– Høyhus passer bare der de ikke «dreper» nabobygningene. Slike høye bygninger må ha luft rundt seg, slik at nabobygningene ikke blir dverger, sier han.

Krever helhetsplan

– Mange utbyggere vil bygge høyt, men det er byens politikere som må sørge for å sette grenser og påse at helheten blir god.

Han er ikke blind for at høyhus ikke passer overalt.

– De passer ikke for barnefamilier, og de passer ikke over hele byen. Høyblokker kaster skygge og må ikke ødelegge for naboene. Med bevisst planlegging kan ulempene bli små.

Han peker på at ingen politiske partier har sagt hvordan de skal løse boligkrisen i Oslo eller Tromsø, og han har heller ikke håp om at hans forslag til løsning blir realisert.

Oslo-byråd: Ja til flere høyhus – nei til 40 etasjer

Oslos byråd for byutvikling, Bård Folke Fredriksen (H), tror ikke svaret ligger i å bygge svært høyt.

– Jeg skal ikke utelukke noe, men høye hus krever ganske mye rom rundt seg. Sier du 40-etasjer, er svaret mitt nei. Oslo ligger på 60 grader nord, og da kaster høye bygg helt andre skygger enn i London og New York, sier Fredriksen.

– Vi har mange gode knutepunkter å fortette, så det er ikke noe i kommuneplanen som tyder på at det er plassen vi mangler.

Ifølge Fredriksen legger kommuneplanen opp til to-tre nye høyhus mellom Oslo S, Bjørvika og Vaterland. Han sier disse bygningene skal være i underkant av Plaza (117 meter) i høyden, og at de er først og fremst er tiltenkt næringsvirksomhet.

LES OGSÅ:

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger