Hopp til innhold

– Hotellene er pålagt å stanse sexkjøp

– Politiet har gjort det klart at bedrifter som lar salg av sex skje på sitt område, kan straffes. Hotellene er pålagt å stoppe ulovlig virksomhet, sier direktør for reiseliv i Norge i Hovedorganisasjonen Virke, Hilde Charlotte Solheim.

Hilde Charlotte Solheim

Hilde Charlotte Solheim i Virke sier at hotellene samarbeider med politiet, men at det varierer veldig fra distrikt til distrikt hvor store ressurser politiet bruker på slike saker.

Foto: Marit Kolberg / NRK

Ansatte ved Pro Senteret, det nasjonale kompetansesenteret for prostitusjon, sier til NRK at mange prosituerte føler seg forfulgt på norske hoteller.

– I enkelte tilfeller beskriver de at hotellene vet hvem de er på forhånd. Man må jo stille spørsmål ved lovligheten ved den typen diskriminering, sier Camilla Hammergren ved senteret.

Hun understreker at de prostituerte ikke gjør noe ulovlig når de selger sex.

Grenser for hvor langt hotellene kan gå

Men å kjøpe er ulovlig og direktøren for reiseliv i Virke sier at de er pålagt å gjør det de kan for å stanse ulovlig virksomhet.

– Men det er klart det er en grense for hvor langt bedriftene kan gå. De kan ikke nekte en utenlandsk kvinne å bo på hotellet, for eksempel. Svaret for bedriftene blir å samarbeide med politiet og at de gjør det så godt de kan, mener jeg er positivt, sier Solheim.

Flere hoteller har fortalt NRK at de overvåker sexannonser på nett og at de samarbeider og varsler hverandre.

– Hotellene har ikke lov til å holde registre, men de har adgang til å varsle hverandre om mistanke, sier Solheim.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

– Politiet har gjort det klart at bedrifter som lar salg av sex skje på sitt område, kan straffes, sier direktør for reiseliv i Norge i Hovedorganisasjonen Virke, Hilde Charlotte Solheim.

Se intervju med Hilde Charlotte Solheim her:

Vanskelige avgjørelser

Prostituerte «Bunny» tar i bruk kreative metoder for å ikke bli avslørt av hotellene, og føler seg jaktet på.

– Hvis du kler deg svært pent, er det ikke bra i det hele tatt. Du må kle deg enkelt. Ta med deg ski, golfkøller, alt mulig, forteller hun til NRK.

Hilde Charlotte Solheim sier at det ofte kan være vanskelige avgjørelser en resepsjonist på et hotell skal ta.

– Hvis en utenlandsk kvinne kommer inn sammen med en norsk mann sent en kveld, kan man mistenke prostitusjon, men det behøver slett ikke være det. Regler som krever at rommet skulle vært bestilt på forhånd, vil sørge for at man ikke trenger gjøre slike vanskelige vurderinger og kanskje avvise gjester som ikke skulle vært avvist.

AKTUELT NÅ