Fengselsdirektøren: – Breivik holdes isolert til februar

Ila fengsel vil foreløpig ikke avslutte isolasjonen av terrorsiktede Anders Behring Breivik.

Knut Bjarkeid

FORTSATT ISOLASJON: Fengselsdirektør Knut Bjarkeid ved Ila fengsel og forvaringsanstalt sier det ikke blir aktuelt å la Anders Behring Breivik treffe medfanger før februar.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

Forsvarer Geir Lippestad sier torsdag til NRK at han vil be om et snarlig møte med Ila fengsel for å be om en normalisering av soningsforholdene for sin klient.

Behring Breivik sitter fengslet under svært strenge sikkerhetsforhold.

Selv om politiet ikke vil be om fornyet isolasjon, gjelder fortsatt fengselets strenge sikkerhetskrav.

Dermed nektes den terrorsiktede fortsatt adgang til både besøk, brev og medier. Breivik får heller ikke omgås andre fanger.

HAR DU TIPS ELLER INNSPILL? Kontakt NRK

Strengest i Norge

Geir Lippestad

VIL BE OM ENKLERE SONING: Forsvarer Geir Lippestad.

Foto: Roald, Berit / SCANPIX

– I august ble det fattet vedtak om bruk av særlig høy sikkerhetsavdeling. Dette vedtaket gjelder i utgangspunktet til 8. februar. Dette betyr at Breivik fortsatt vil holdes isolert i fengselet, sier direktør ved Ila fengsel og forvaringsanstalt, Knut Bjarkeid til NRK.

Geir Lippestad skal møte sin klient i fengselet fredag. Han kommer blant annet til å be fengselsledelsen om at Breivik får treffe medfanger på Ila.

– Han sitter fullstendig avskåret fra andre enn forsvarer og de som jobber i fengselet. På et eller annet tidspunkt må han ha en viss kontakt med andre mennesker, og ta del i tilbudet som andre fanger har, sier Lippestad til NRK.

Ifølge Bjarkeid er det ikke aktuelt å la den terrorsiktede treffe andre.

– Forskriftene sier at han kun kan ha kontakt med innsatte som er i avdeling for særlig høy sikkerhet. Han er den eneste i Norge som er i avdeling for særlig høy sikkerhet, altså kan han ikke ha kontakt med andre innsatte, sier fengselsdirektøren til NRK.

Selv om isolasjonen er svært streng, har Breivik fått tillatelse til lese utvalgte bøker. Han har også fått lov til å se et begrenset antall ikke-voldelige TV-serier på en PC strippet for programvare.

Les også: Ber politiet etterforske barnevernet

100 timer i avhør

Førstkommende mandag er det 12 uker siden Behring Breivik ble varetektsfengslet for første gang. Han har sittet hele perioden i full isolasjon i henhold til rettskjennelsene.

Under en pressekonferanse torsdag sa politiet at de ikke vil begjære en ny isolasjonsperiode.

– Men i praksis vil han fortsatt sone under de samme forholdene på grunn av vedtaket i fengselet, sa politiadvokat Christian Hatlo under pressekonferansen.

Siden pågripelsen er den terrorsiktede avhørt 14 ganger i over 100 timer.

Ifølge Hatlo er det ingenting som tyder på at han ikke var alene da han gjennomførte angrepene mot Oslo og på Utøya 22. juli.

Neste fengslingsmøte i saken er 17. november.

SISTE NYTT

Siste meldinger