– Høies fem folkehelse-fiendtlige prioriteringer

Senterpartiet mener helseminister Bent Høye ikke viser nasjonalt lederskap i helsepolitikken, og har sviktet på fem viktige punkter i de helsepoliske prioriteringene. – Helt feil, svarer Høie.

Helse- og omsorgsminister Bent Høie

Helseminister Bent Høie er helt uenig i at han ikke tar lederansvar for den nasjonale helsepolitikken.

Foto: Sara Lovise Roaldseth / NRK

Valglogo

Det er store helseforskjeller i norske kommuner, og ulik forventet levealder.

Kjersti Toppe

- Helseministeren tar ikke lederansvar for folkehelsen, mener Kjersti Toppe, Senterpartiets helsepolitiske talsperson.

Foto: Paul Sigve Amundsen

Da folkehelse skulle debatteres i Politisk kvarter på P2 i dag tidlig, ble helseminister Bent Høie hardt angrepet av Senterpartiets Kjersti Toppe.

Hun mener at de største utfordringene helse-Norge står overfor er de økende sosiale helseforskjellene, mens regjeringen er opptatt av å behandle og ikke forebygge.

Fem helsefiendtlige prioriteringer

– Helseministeren har gjort mange folkehelsefiendlige prioriteringer, som han har vært pådriver for, sa Toppe, og ramset opp fem eksempler.

  • Fjerning av frukt og grønt i skolen
  • Vil ikke ha en times fysisk aktivitet i skolen hver dag, selv om det er politisk flertall for det.
  • Økte alkoholkvoter på taxfree
  • Regjeringen har fjernet bevillingsordningen til salg av tobakk, som Sp mener kan bidra til å redusere salg til mindreårige.
  • Fjernet kravet til bemanning i solarium, som kan bidra til forebygging av kreft etter Sps syn.

– Dette er fem eksempler som det er ganske spesielt at helseministeren har stått i bresjen for, sa Toppe.

– Har ryddet opp etter Senterpartiets år i regjering

Helseministeren hadde ikke helt samme oppfatning av virkeligheten.

– Det er jeg selvfølgelig helt uenig i. Noe av det det siste Stortinget gjorde før ferien var å behandle en ny folkehelsemelding som jeg la frem. Der ryddet vi opp etter Senterpartiets år i regjering, ved å løfte opp den psykiske helsen opp til en likeverdig del av vår folkehelsepolitikk, sier Høie.

Han sier at det å være ensom over tid er like farlig for helsen som å røyke 15 om dagen, og at regjeringen har bevilget penger til tiltak som skal motvirke ensomhet.

Men Toppe kommer med fem eksempler som hun mener er folkehelsefiendltlige. Kan du svare på noen av dem?

– Denne regjeringen har gjort mer for å løfte fysisk aktivitet i skolen enn noen har gjort før oss. Vi har doblet tiden med fysisk aktivitet på 30 skoler. På barnetrinnet er det enkelt å inkludere fysisk aktivitet i undervisningen, men på ungdomstrinnet kan man ikke hinke matematikk, sier Høie.

– Meningsløs påstand

Helseministeren viser også til tobakksområdet, der Høie sammen med fem andre helseministre har gått inn for å innføre reklamefrie tobakkpakker.

– Etter åtte år der vi har blitt hengende etter i tobakkspolitikken, er vi nå i front internasjonalt. Derfor er dette en meningsløs påstand, sier Høie.

Kveldens valgdebatt på NRK1 sendes fra Karasjok. Helseminister Bent Høie har reist nordover for å debattere helsepolitikk. Følg debatten direkte her fra kl. 21.30.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger