Hopp til innhold

– Hjertesakene kan bli skadelidende

Nytt datasystem til politiet, nytt nødnett og nytt beredskapssenter. Rådene fra 22. juli-kommisjonen kommer til å koste milliarder. – Da tvinges regjeringen til å droppe andre hjertesaker, sier opposisjonen.

Ketil Solvik-Olsen Frp

Ketil Solvik-Olsen i Frp sier regjeringen kommer til å måtte bortprioritere andre hjertesaker hvis de skal følge 22. julikommisjonens anbefalinger.

Foto: Petter Olden / NRK

Alexandra Bech Gjørv

Alexandra Bech Gjørv.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

I dag legger statsminister Jens Stoltenberg frem redegjørelsen om regjeringens oppfølging av rapporten fra 22. juli-kommisjonen.

Rapporten inneholder 31 enstemmige anbefalinger til hva myndighetene bør gjøre for at Norge skal stå bedre rustet mot nye angrep i fremtiden.

Og prislappen dersom man for eksempel skal sikre nytt nødnett, nytt politihelikopter, nytt beredskapssenter og alle de andre gode innspillene, er på flere milliarder kroner.

De må nødvendigvis få konsekvenser på andre områder når forslaget til neste års statsbudsjett legges frem til høsten.

– Må gå ut over andre områder

KrF-leder Knut Arild Hareide

KrF-leder Knut Arild Hareide.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

– Regjeringen skal fortsatt føre en stram økonomisk budsjettpolitikk, og det betyr at en betydelig satsing på for eksempel politihelikopter må gå ut over satsingen på andre ting, sier finanspolitisk talsmann Ketil Solvik-Olsen i Frp til NRK.

Det er KrF-leder Knut Arild Hareide enig i. Han er bekymret for konsekvensene av redegjørelsen Stoltenberg legger frem i dag.

– Den satsingen som kommer på beredskap kommer til å koste penger. Da er min bekymring at den satsingen kan gå ut over gode velferdstiltak, sier Hareide.

Han ønsker imidlertid ikke å peke på ett bestemt område han frykter kan bli rammet.

Tror togsatsing kan bli rammet

Solvik-Olsen sier regjeringen må holde alle de store investeringene samfunnet står overfor.

– Alle partiene lover lyntog og satsing på Inter-City tog. Man vil også kjøpe jagerfly, og nå vil man også kjøpe politihelikopter og andre helikopter til redningstjenesten. Dette er så store investeringer at vi ikke har penger til alt dersom man også skal holde på handlingsregelen, sier Solvik Olsen.

Han mener dagens regjering har ett av to valg:

– Enten være ærlige på at noe må vekk fra statsbudsjettet, eller ta en diskusjon på hvordan man skiller forbruk og investering i dagens økonomiske politikk slik Frp har invitert til, sier Solvik-Olsen.

– Pust med magen

Audun Lysbakken

Audun Lysbakken.

Foto: Stortinget

Audun Lysbakken (SV) mener opposisjonen motsier seg selv.

– Nå synes jeg opposisjonen skal puste med magen, og prøve å ha to tanker i hodet på en gang. De kan ikke både anklage regjeringen for å satse for lite på beredskap og samtidig være bekymret for at det faktisk skal koste penger, sier han.

Lysbakken sier han har et sterkt ønske om å følge opp kommisjonens anbefalinger.

– Men det er heldigvis slik at det er mulig å både styrke beredskapen og for eksempel jernbanen i Norge, fordi vi ikke har tenkt til å holde på med den samme typen skattelettepolitikk som Frp vil ha. Det gjør at vi har et større handlingsrom enn det en regjering på høyresiden ville hatt, sier han.

AKTUELT NÅ