– Historisk linjeskifte i Venstre

Venstre blinker mot venstre men kjører hardt mot høyre. Det mener Arbeiderpartiet etter at Venstre åpnet for regjeringssamarbeid med Frp under helgens landsmøte.

Håkon Haugli (Ap)
Foto: Arbeiderpartiet

Håkon Haugli (Ap)

Håkon Haugli

Foto: Arbeiderpartiet

– Det vi nå ser er et historisk linjeskifte fra Venstre. De har gått fra å være et sentrumsparti til å være et rent høyreparti.

Det sier stortingsrepresentant Håkon Haugli fra Ap etter at Venstre har åpnet for regjeringssamarbeid med Frp.

Han sier Venstre ved forrige valg var garantisten for at Frp ikke skulle komme i regjering.

– Nå er kan de bli billetten Frp trenger for å komme i regjering for første gang. Vi ser det som et uttrykk for at lysten på makt er større enn lysten på venstrepolitikk, sier Haugli til NRK.

Dolket i ryggen

Trine Skei Grande

Trine Skei Grande

Foto: Kallestad, Gorm / Scanpix

Og det har skjedd et linjeskifte i Venstre etter forrige stortingsvalg i 2009. Da skrev daværende partileder Lars Sponheim under en garanti for at Venstre ikke ville sitte i eller støtte en regjering der Frp var medlem.

Sponheim flørtet også åpenbart med Jens Stoltenberg og Arbeiderpartiet og utbasunerte at han heller ville samarbeide med Jens enn med Jensen.

Resultatet ble et katastrofevalg.

Venstre mener fortsatt Ap må ta noe av skylden.

– Vi skal huske at Jens dolket Lars i ryggen da Jens gikk ut og sa at han ikke stolte på ham, sa Skei Grande da hun i helgen skulle redegjøre overfor Venstres landsmøte for hvorfor ledelsen i partiet ønsker å samarbeide mot høyre.

Samtidig sier Venstres nye nestleder Terje Breivik at hovedmålet for partiet før stortingsvalget i 2013 er å bytte ut dagens regjering med et borgerlig alternativ.

Handler om makt

Terje Breivik

Terje Breivik

Foto: Bendiksby, Terje / NTB Scanpix

– Jeg må minne Haugli på at det å komme i regjering handler om å komme til makt for å få gjennomført egen politikk, sier Breivik til NRK.

Han sier styrkeforholdet mellom partiene skal avgjøres av velgerne.

– Jeg kan berolige Haugli med at Venstre i regjering kommer til å føre en sosialliberal politikk som kommer til å handle om en annen politikk innen klima, velferd, kunnskap og verdiskaping enn den som føres i dag, sier Breivik.

Også FrPs Ketil Solvik-Olsen irriterer seg over Aps utspill. Blant annet fordi Ap setter spørsmålstegn ved hvordan Venstre skal kunne komme til enighet med Frp i blant annet asyl- og innvandringspolitikken.

Ketil Solvik-Olsen

Ketil Solvik-Olsen

Foto: Roald, Berit / SCANPIX

– Jeg konstaterer at SV og Ap, som er fryktelig uenige i asylpolitikken, fortsatt sitter sammen i regjering. Men jeg tror ikke det er årsaken til at Ap engasjerer seg i denne debatten. Jeg tror årsaken er at Venstre nå har valgt hvilken vei de vil samarbeide. Det er ikke mot Ap, og da tilsier meningsmålingene at flertallet Ap har styrt med i syv år kommer til å ryke, sier Solvik-Olsen.

Han sier Ap ikke er bekymret for Venstre, men for egen tilgang på makt dersom de mister flertallet på Stortinget med dagens rødgrønne samarbeidspartnere.

– Regjeringen og Ap har sovet i syv år, og de har en betydelig grad av maktarroganse, og det er blant annet det Venstre kritiserer dem for, sier Solvik-Olsen.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger