Hopp til innhold

– Hijaben er fra himmelen

Lang hijab holder på rive Lunner kommunes integreringsprogram i filler. Arbeidsgiverne sier hijaben er et sikkerhetsproblem, kvinnene at den kommer fra himmelen.

Video Hijaben hindrer integrering

VIDEO: Hijaben hindrer integrering

– Hijaben er fra himmelen. Den har jeg hatt på siden jeg var 15 år, og den skal jeg ha på meg til jeg dør.

Ubah Mahmoud (29) sitter på et rom på voksenopplæringen på Roa i Oppland. Hele kroppen med unntak av ansiktet er dekket til. Hun sier hun gjerne bruker niqab som dekker også ansiktet, men at hun ikke får lov å gå med plagget under opplæringen.

Les også: Kulturkræsj i svømmehall
Les også: Tunisia-islamister vil ikke tvinge kvinner til hijab-bruk
Les også: Over halvparten vil ha slutt på innvandringen

Hijaben må imidlertid være lang. Der firer ikke Mahmoud en millimeter.

– Jeg synes kort hijab er galt.

Mahmouds holdning og kvinnenes henvisning til religionsfriheten i Norge er årsaken til problemene til Lunner kommune.

Nekter kort hijab

Per Kristian Foss

Leder i Høyres mangfoldsutvalg, Per Kristian Foss.

Foto: Jarl Fr. Erichsen / Scanpix

Kommunen bruker nemlig store ressurser på et introduksjonskurs som skal hjelpe flyktningene som skal bosette seg i kommunen til å integrere seg, og til å komme inn i arbeidslivet.

Og nå skaper krangelen om lengden på flyktningekvinnenes hijab store problemer. Arbeidsgivere som gir kvinnene praksisplass hevder fotsid hijab både er et hygiene- og et sikkerhetsproblem. Samtidig skriver kommunen til Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet at lengden på hijaben hindrer gjennomføringen av en del av undervisningen i programmet.

I et brevet står det blant annet:

«(...) noen kvinner nekter å ta imot tilbud om praksisplass (...) en del av kvinnene får ikke tilbud om praksisplass nettopp fordi de ikke ønsker å tilpasse bekledning til den kleskoden som gjelder på arbeidsplassen».

Samtidig gir deltakelse i programmet rett til en introduksjonsstønad på rundt 160 000 kroner i året.

Ingen forståelse på Stortinget

Video Lysbakken er åpen for at fosterforeldre får adoptere

Barne-, famile- og integreringsminister Audun Lysbakken.

Foto: Nyhetsspiller

Politikerne på Stortinget har liten eller ingen forståelse for flyktningekvinnenes hensvisning til religionsfrihet for å få gjennom kravet om å få bruke fotsid hijab.

Derfra er budskapet krystallklart.

– Har de kommet til det norske samfunn så må de rette seg etter de regler som gjelder. Introduksjonsprogrammet er ment å være et bidrag til integrering. Hvis de ikke vil være med på det, kan de heller ikke motta støtte for å være med i et slikt program, sier Per Kristian Foss, leder i Høyres mangfoldsutvalg.

Ikke engang hos integreringsminister Audun Lysbakken (SV) får flyktningekvinnene gehør for kravet om å få fortsette å få støtte fra programmet til tross for bruk av lang hijab.

– Arbeidsgivere har rett til, innenfor rimelighetens grenser, å kreve at ansatte kan tilpasse seg arbeidet som skal gjøres og kle seg på en måte som gjør at jobben kan gjennomføres, sier Lysbakken til NRK.

Han sier kommunene med loven i hånd kan kreve at kvinnene tar av den lange hijaben. Samtidig avviser han at dette er undertrykkende i forhold til kvinnenes religion.

AKTUELT NÅ