NRK Meny
Normal

– Her skal det ikke mye til før det smeller front mot front

Mer enn én av tre dødsulykker på norske veier de siste ti årene, har vært møteulykker. Utrykningspolitiet (UP) ber folk være forsiktige på vei hjem fra sommerferie.


Eivind Eriksen fanget en livsfarlig forbikjøring på film. – Det er gambling med andres liv, sier den erfarne yrkessjåføren.

23. juni i år: En patrulje fra UP-distrikt 1, som dekker Akershus, Follo og Østfold, kjører bak en personbil. I en begynnende sving legger bilen seg ut i motgående kjørefelt for å komme forbi traileren som ligger foran. Bilen rekker så vidt å bråsvinge inn foran kjøretøyet, før en trailer suser forbi i motgående felt.

  • Se video over artikkelen.

Det gikk bra denne gangen, men kunne like gjerne endt med en alvorlig møteulykke, ifølge UP-sjef Runar Karlsen.

– Denne personen kjører forbi på en uoversiktlig strekning. Føreren har tydeligvis ikke kontroll over kurven, for det kommer en bil i møtende retning. Det er ikke plass nok til å foreta forbikjøringen, fastslår Karlsen.

Her skal det ikke mye til før det smeller front mot front. Føreren tar en bevisst risiko.

Flest omkomne i møteulykker

De fleste dødsulykkene på norske veier, er møteulykker, ifølge Statens vegvesen:

  • 37 prosent av alle dødsulykker mellom 2005 og 2014, var møteulykker. 34 prosent var utforkjøringsulykker, 13 prosent var fotgjengerulykker.
  • 40 prosent av alle som omkom i trafikken i samme tidsrom, omkom i møteulykker. 33 prosent omkom i utforkjøringsulykker, 12 prosent i fotgjengerulykker.

– Dette er gambling med andres liv

Mandag filmet den erfarne yrkessjåføren Eivind Eriksen denne farlige forbikjøringen på Tinnsjøveien fra Rjukan mot Notodden:

En bil passerer to andre like før en sving på Tinnsjøveien i Telemark.

– Hadde det kommet en bil rundt svingen der, ville det vært slutten for dem begge. Det er 80 i fartsgrense, og han hadde jo høyere fart enn det, i og med at han kjørte forbi, sier Eriksen.

Han har sendt videoen til NRK for å sette søkelyset på farlig kjøring i trafikken.

– Jeg har vært yrkessjåfør i 11 år og har sett mye rart. Dette er gambling med andres liv, sier han.

– Det er horribelt! En ting er å sette eget liv i fare, men å sette andres liv i fare ... Da tenker du ikke veldig langt, legger han til.

– Ingen moralsk eller rettslig unnskyldning

Runar Karlsen mener det er to mulige årsaker til at folk gjennomfører farlige forbikjøringer.

– Enten tar man en bevisst, blind risiko, og overlater alt til tilfeldighene, eller så feilbedømmer man tiden det tar å komme forbi kjøretøyet foran på forsvarlig måte. Begge deler er hva vi kaller aggressiv eller offensiv kjøring, sier UP-sjefen.

Han opplyser at en forbikjøring lik den i videoen er et brudd på veitrafikkloven, og mest sannsynlig vil medføre bot. I tillegg vil føreren trolig tape førerkortet for en periode.

– Det finnes ingen moralsk eller rettslig unnskyldining for å ta denne risikoen. Det er ganske lett å kjøre forsvarlig, men det handler om holdninger, sier Karlsen, som oppfordrer folk til å ta seg god tid på vei hjem fra sommerferie.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger