– Her kommer rosinen i pølsa: Ordførerkjedet

Avtroppende Oslo-ordfører Fabian Stang (H) ga råd, ordførerkjede og nøkler til hovedstadens nye ordfører Marianne Borgen (SV) torsdag formiddag.

Fabain Stang gir ordførerkjede til Marianne Borgen

– HUSK AT DU ER SJEFEN: Her kommer rosinen i pølsa, sa Fabian Stang til Borgen da han ga ordførerkjedet til Oslos nye ordfører Marianne Borgen.

– Der kommer Borgen, og hun er presis, sa Stang i det han fikk øye på hovedstadens nye ordfører i korridoren på Oslo rådhus.

Stang tok Borgen imot og gav henne en klem, før de gikk inn til ordførerkontoret. Stang gratulerte henne med ordførervervet og gav noen korte instrukser og råd. Han overrakte også blomster og gaver.

– Her kommer noe rosinen i pølsa: Ordførerkjedet. Bruk den med omhu. Ikke noe skrangling ute på byen. Sånn som de gjør i Bergen, sa Stang lattermildt.

Borgen ble valgt til Oslos ordfører for perioden 2015–2019 i bystyrets konstituerende møte onsdag. Stang har vært Oslos ordfører siden høsten 2007.

Borgen inntok ordførerkontoret

OVERTOK: Torsdag overtok Oslos nye ordfører Marianne Borgen (SV) ordførerkjedet og nøkkelen til ordførerkontoret i Oslo rådhus fra Fabian Stang.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

– Husk at du er sjefen

– Byrådet la fram en spennende erklæring i går, men det kan virke som om de har glemt at ordføreren er den virkelige sjefen. Hvis byrådet blir for opptatt av å være regjering, må du huske på at du er president. Nå er nøkkelen din, sa Stang til sin etterfølger.

Borgen sier hun gjerne tar en kaffe med sin forgjenger for å få råd til den nye jobben.

– Du har vært en fantastisk ordfører for hele byen, som folk er veldig glad i. Jeg vil ikke fylle dine fotspor, jeg må gjøre det på min måte, sa Borgen.

Stang sier dagen er spesiell, men at det også er befriende å ikke lenger være ordfører.

– I dag møtte jeg en idiot i trafikken. Da kunne jeg tute. Det har jeg ikke gjort på åtte år. Det var ganske befriende. Men jeg gjorde ikke noe mer, altså, spøkte han.

Marianne Borgen har mottatt ordførerkjede og henvender seg til Fabian Stang

NY ORDFØRER: Du har vært en fantastisk ordfører for hele byen, som folk er veldig glad i, sa Marianne Borgen Fabian Stang da hun overtok ordførerkjedet.

– Ikke peil på livet lenger

Onsdag ettermiddag ledet Stang sitt siste bystyremøte som hovedstadens ordfører. Der ble han takket av med en 45 sekunders stående applaus fra forsamlingen. Når han nå slutter som ordfører blir hele kalenderen hans slettet.

– Det er ganske brutalt, fra den ene dagen til den andre er kalenderen slettet. Jeg har ikke engang peiling på hva jeg skal gjøre privat lenger heller. Der jeg ikke møter opp er det ikke av vond vilje, altså, sa Stang til NRK.

Men ute av heltidspolitikken er han ikke. Stang blir leder av helse- og sosialkomiteen i det nye bystyret.

Tur i gang med bilder, hall of fame, Fabian Stang viser pinlige episoder - prat over skrivebordet, Fabian leser teksmeldinger/ gratulasjoner - ut i bystyresalen - int Marianne Borgen - Stang erklærer valg klart - applaus

SISTE DAG: Etter åtte år i Oslos mest prominente kontorlokale hadde Høyres Fabian Stang onsdag sin siste dag på jobb som byens ordfører.

SISTE NYTT

Siste meldinger