I 2011 har Mattilsynet lagt den blomstrande sushi-bransjen under lupa. Medan sushi-kokkane i Bergen har stålkontroll, er resultata frå inspeksjonane i Oslo nedslåande.
- Sjå alle resultata frå tilsynskampanjen i Oslo og diskutèr nedst i artikkelen
I hovudstaden har ni sushi-restaurantar fått kroken på døra etter at tilsynet kom på overraskingsbesøk. 31 av 46 fekk varsel om vedtak.
– Me ser at mange av serveringsstadene manglar kunnskap om korleis ein lagar sushi på ein trygg måte, seier seksjonsssjef ved Mattilsynet sitt distriktskontor i Oslo, Gry Marianne Holmbakken.
– Helsefarleg
Sushi-konsumet til nordmenn har skote i veret det siste tiåret. Mattilsynet har lenge vore uroa for stoda i sushi-bransjen, men staten sin vakthund har ikkje fulgt opp med meir tilsyn - før no.
På nyåret vart det vedteke at inspeksjonar ved sushi-utsal skulle bli eit nasjonalt prioritert område i 2011. Mattilsynet har avslutta kampanjen etter å ha inspisert 46 av dei om lag 150 sushi-restaurantane som finst i hovudstaden. Resultata viser at det var på høg tid med ei opprydding.
Manglande kunnskap om riktig tilbereding av sushien og dårleg personleg hygiene blant de tilsette er ein gjengangar. Somme stader stod det så ille til at maten utgjorde ein potensiell helsefare for gjestene.
Måtte stengja
Ti av dei totalt 46 inspiserte verksemdene blei pålagde å stengja eller fekk omsetningsforbod.
Fem av desse måtte stengja heile verksemda, fire måtte fjerna sushi frå menyane sine, medan ein utsalsplass fekk ordre om å kasta alt dei hadde i kjøledisken fordi temperaturen var for høg.
– Restaurantane måtte stengja fordi maten dei serverer kan vera helsefarleg. Me har ikkje fått meldingar om at folk har vorte sjuke av å eta på desse plassane, men samstundes så er det ikkje alltid lett å veta kva ein har blitt sjuk av, seier Holmbakken i Mattilsynet.
Berre fire stader bestod tilsynet utan anna enn rettleiing. Den sushibaren som var aller best i klassen var Japoniis sushi på Røa, som ifølgje Mattilsynet utmerkte seg på ein særleg positiv måte.
- LES OGSÅ: Trygt å spise sushi i Oslo? (2008)
– Kan bli sjuk av risen
Det er faren for parasittar som gjer rå fisk til ein langt større sjukdomsrisiko enn fisk som er kokt eller stekt. Djupfrysing tek knekkjen på eventuelle parasittar som kan gje kvalme, store magesmerter og allergiske reaksjonar
Fisk som blir servert nesten eller heilt rå på restaurant skal difor frysast ned til minimum 20 minus i eit døgn, er kravet i den norske fiskekvalitetsforskrifta.
– Me ser at mange som sel sushi ikkje har rutinar for å frysa inn fisken før dei skal bruka den. I tillegg er den personlege hygienen for dårleg, seier seksjonssjef Holmbakken.
I tillegg til fryserutiner, er risen eit viktig sjekkepunkt når Mattilsynet er på inspeksjon.
– Folk kan faktisk bli sjuke av lunka ris som har feil ph-verdi. Også på dette punktet er kunnskapen ofte for dårleg, seier Holmbakken.
- LES OGSÅ: Rema 1000-sushi fraktet med brødbiler
- LES OGSÅ: Her er verdens største sushi
Kunnskap og kontroll i Bergen
Også bergensarane er glade i den japanske nasjonalretten. I Bergen finst det no 12 stader som serverer eller produserer sushi. I samband med den nasjonale kampanjen har Mattilsynet her inspisert ti av verksemdene.
Éin fekk varsel for manglande internkontroll, men resten bestod prøven med glans.
– Me er svært nøgde med resultatet. Inntrykket vårt er at sushi-kokkane i Bergen har god kunnskap og god kontroll, seier seksjonssjef Hilde Berge ved Mattilsynet i Bergen.
Mattilsynet i Bergen og i Oslo opplyser at dei no er ferdige med den nasjonale sushi-kampanjen. I Oslo kjem tilsynsorganet til å fortsetja med hyppige inspeksjonar.
– Etter denne runden ser me at det absolutt er behov for meir sushi-tilsyn, seier seksjonssjef Holmbakken.
I samband med tilsynet er det også teke prøvar til eit parasittprosjekt i regi av Veterinærinstituttet og nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforsking (NIFES).
- MATOPPSKRIFT: Sushi og sashimi på laks
- LES OGSÅ: Fakta om sushi (Mattilsynet)