– Hellas betaler ikke IMF-avdrag tirsdag

Hellas kommer ikke til å betale avdraget på 1,6 milliarder euro til IMF når det forfaller tirsdag, opplyser en regjeringskilde til Reuters.

Den greske statsministeren Alexis Tsipras taler

Det er ventet at Hellas' statsminister Alexis Tsipras mandag kveld vil komme med en beskjed om hvilke grep myndighetene skal ta for å rette opp i landets økonomiske situasjon.

Foto: ALKIS KONSTANTINIDIS / Reuters

Mellom 30. juni og 20. august forfaller nærmere 8,7 milliarder euro i avdrag på lån til IMF, ESB og Den europeiske investeringsbanken (EIB).

Låneprogrammet med kreditorene fra EU og IMF utløper tirsdag 30. juni, samtidig som det første avdraget til IMF forfaller.

Bare under et døgn før opplyser kilder at Helles ikke vil betale avdraget, ifølge Reuters.

Misligholdet er ikke bekreftet offentlig, men handlingen har vært ventet av flere analytikere tidligere denne uken ettersom landets statskasse er bunnskrapt.

– Vil misligholde gjelden

Ifølge Wall Street Journal har IMF erklært at de vil misligholde gjelden om Hellas ikke betaler innen fristen.

The Telegraph derimot skriver at Hellas får 30 nye dager på seg til å betale avdraget, ifølge en IMF-protokoll

– Hvis Hellas ikke betaler avdraget 30. juni vil ikke landet ha tilgang til fondet til de har betalt gjelden, har IMF-sjefen Christine Lagarde uttalt tidligere.

Det er frykt for at dersom avdraget til IMF ikke blir betalt, kan det være starten på en kjedereaksjon som til slutt ender med at Hellas må forlate eurosonen.

– Absurd

Maria Dyveke Styve

Maria Dyveke Styve

Foto: Privat

Ifølge Maria Dyveke Styve, tidligere politisk rådgiver i SLUG, Nettverk for rettferdiggjeldspolitikk, får landet vanligvis en 30 dagers frist på seg til å betale gjeldsavdraget som skulle vært betalt inn. Etter det innkalles styret i IMF.

– Det kan godt være at IMF er snille mot Hellas og venter de 30 dagene, men ettersom Lagarde har holdt en ganske hard linje kan det være IMF setter ned foten før, sier Styve til NRK.

Hun mener det er stor sannsynlighet for at Hellas ikke kommer til å betale gjelden tirsdag.

– Hellas har rett og slett ikke pengene. Det er absurd å skulle betale 13 milliarder kroner til IMF når folk står uten mat og penger.

For IMF har egentlig ikke lov til å gi kriselån til land som er i så dyp gjeldskrise at de ikke vil klare å tilbakebetale lånene. IMF endret i midlertid reglen i 2010 for likevel å kunne gi Hellas kriselån for å redde europeiske banker.

– For å redde de tyske og franske bankene som hadde lånt ut penger til Hellas endret de regelen. Dermed skylder Hellas nå ESB, IMF og europeiske stater, istedenfor europeiske banker.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger