NRK Meny
Normal

– Helgevaner halve uken gir følger for barna resten av livet

Helgekos «halve uka» er ikke bare usunt der og da. Det kan også gi helseplager som kan forfølge barna resten av livet, advarer ernæringsfysiolog Tine Sundfør.

En samling av usunn mat.

Mat og godteri med mye fett og sukker fører til at barna har for høye verdier av skadelige stoffer i blodet på mandager.

Foto: Bildemontasje/NRK

– Hadde det bare vært én dag vi skeiet ut, hadde det ikke vært så farlig. Men nå har vi lagt oss til vaner med helgekos fra fredag til søndag, sier ernæringsfysiolog Tine Sundfør.

Tine Sundfør

Ernæringsfysiolog Tine Sundfør advarer foreldre mot å glemme gode vaner når helgen kommer.

Foto: Anita Sælø

Hun advarer nå foreldre om at barna ikke får i seg nok næringsstoffer gjennom uken. Fredag omtalte NRK ny dansk undersøkelse som viser at barn har høyere verdier av insulin og fett i blodet på mandager enn andre dager.

Dette kommer av at de spiser for usunt i løpet av helgen, og norske eksperter tror ikke det er så forskjellig i Norge.

På kort sikt er ikke dette så farlig. Men når det samme gjentar seg hver uke i flere år, kan det få alvorlige konsekvenser.

Unge får «gammelmannsdiabetes»

I første omgang kan det føre til overvekt hos barna og dette øker igjen risikoen for høyt blodtrykk. En annen fare er økt sannsynlighet for at barna får diabetes 2.

Danske barn spiser så mye godterier i helgen at man kan måle skadelige stoffer i blodet deres på mandagen. – Slik er det trolig i Norge også, sier ernæringsprofessor.

–Tidligere var diabetes 2 en sykdom vi kalte «gammelmannsdiabetes». Nå ser vi at unge mennesker helt ned i 20-årene rammes, sier Sundfør.

Hun legger til at det er sjelden foreldre tenker over at barna spiser usunt tre dager i uken, nettopp fordi det ikke får følger før om noen år.

–Mødre og fedre tenker nok ofte at så lenge sønnen eller datteren deres er opplagt og ikke veier for mye, så er kostholdet ok, sier hun.

Usunn mat og godteri gjør barna mette, og det fører til at de spiser for lite av den maten som inneholder de nødvendige vitaminene og mineralene, ifølge eksperten.

«Helg» mer enn halve året

Sukkerfavoritter

Barn får i seg altfor mye sukker i løpet av helgen. Det samme gjelder fett.

Foto: Hallvard Mørk Tvete / NRK

Dersom en regner med sommerferie, påske og jul, så er det i løpet av ett år flere av de dagene barna har fri og ferie enn vanlige hverdager.

Desto viktigere er det ifølge Sundfør da å passe på de gode vanene.

– Vi foreldre glemmer sjelden å pusse tennene på barna våre selv om det er helg, på samme måte bør vi også ta med oss de gode matvanene gjennom helgen. Det er mange som glemmer både tran og frukt, avslutter hun.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger