– Har vært mer krevende enn det pleier

Finansminister Siv Jensen (Frp) sier statsbudsjettet hun legger frem i dag må være tidenes grønneste budsjett.

Siv Jensen om statsbudsjettet på vei til finansdepartementet

KREVENDE TID: - Arbeid, aktivitet og omstilling er øverst på listen over prioriteringer, sa finansminister Siv Jensen (Frp) da hun på tradisjonelt vis møtte pressen utenfor boligen sin i Oslo.

Like før klokken halv sju i dag tidlig kom finansminister Siv Jensen (Frp) ut døra hjemme på Nordstrand med statsbudsjettet i veska.

– Det er et budsjett som er svært godt tilpasset den økonomiske situasjonen, sa hun.

– Det er en situasjon som er litt mer krevende enn det pleier å være. Vi har et strammere budsjett, fordi vi er inne i en vanskeligere tid økonomisk sett.

Finansministeren sier at arbeid, aktivitet og omstilling er øverst på listen over prioriteringer.

– Selv om vi ser lyspunkter, er det for tidlig å heise flagget, sier hun.

For regjeringen har måttet omstille økonomien kraftig etter «oljeprissjokket»:

– Det gjør vondt for mange. Selv om ikke så mange på Østlandet merker utfordringene på Sør- og Vestlandet, har det truffet brutalt.

Vil skape arbeidsplasser

Klokken 10 legger regjeringen frem sitt forslag til statsbudsjettet for 2017. Finansministeren presenterer da statsbudsjettet Høyre og Frp skal gå til valg på.

En rekke lekkasjer har allerede blitt solgt inn til media. Finansministeren sier at regjeringen har gjort de nødvendige prioriteringene.

– Den viktigste jobben som står foran regjeringen og landet er å legge til rette for mer arbeidsplasser. Det handler om å skape trygghet og velferd, sier hun.

Det har vært stor spenning knyttet til oljepengebruken i statsbudsettet for 2017.

Etter det NRK erfarer foreslår Høyre/Frp-regjeringen å bruke 225 miliarder kroner fra Statens pensjonsfond utland i budsjettet de skal gå til valg på. Det er mer enn økonomene anbefaler.

– Vi bruker pengene godt. Vi bruker av avkastningen og gjør det mulig å legge til rette for mer vekst, sier Jensen.

Tidenes grønneste budsjett?

Venstre har krevd tidenes grønneste budsjett. Men blir det det?

– Nå sa jo Venstre da vi behandlet budsjettet for inneværende år at det var tidenes beste klima- og miljøbudsjett. Når regjeringen viderefører det og kommer med ytterligere forsterkninger, så må det jo bli tidenes klima- og miljøbudsjett for 2017, sa Siv Jensen til NRK i dag.

Fredag overrasket statsminister Erna Solberg (H) og finansminister Siv Jensen (Frp) alle med å legge frem regjeringens forslag til et grønt skatteskift i statsbudsjettet for 2017.

Regjeringen har lagt fram en pakke der bensinavgiften økes med 15 øre, dieselavgiften med 35 øre og mineraloljeavgiften med 20 øre per liter.

Nå er spørsmålet hvilke grønne tiltak i budsjettet som skal kunne veie opp for det Venstre mener er en altfor lav økning i drivstoffavgiftene.

SISTE NYTT

Siste meldinger