NRK Meny
Normal

– Har mye å lære om norsk design

Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm sier det var dumt å bruke den norskproduserte Brunstad-stolen som et symbol på velstandsfellen under NHO-konferansen.

Hanne Bjurstrøm

Hanne Bjurstrøm beklaget torsdag måten hun omtalte Brunstad-stolen på under NHOs årskonferanse.

Foto: Roald, Berit / Scanpix

Uttalelsen om stolen kom i Bjurstrøms innlegg under NHO-konferansen denne uka. Stolen ble brukt som en illustrasjon som skulle vise velstandsfellen, som var konferansens tema.

– Det er ingen tvil om at jeg har mye å lære om norsk design og møbelproduksjon. Det var på ingen måte min intensjon å omtale norsk design og kvalitet på en nedsettende måte, sier Bjurstrøm.

Mange hoppet i stolene da hun fra talerstolen latterliggjorde en stol fra produsenten Brunstad.

Arbeidsministeren kalte stolen en 70-tallsstressless og ertet dermed på seg både møbelfabrikker og tusenvis av norske møbelkjøpere.

Kristin Skogen Lund

NHO-president Kristin Skogen Lund orienterte om Velferdsfellen under NHOs årskonferanse. I bakgrunnen kan man se musefella og Brunstad-stolen som skulle illustrere temaet.

Foto: Holm, Morten / Scanpix

Feil produsent, feil stol

Stridens eple, en rød Brunstad-stol, sto ved siden av Bjurstrøm i en installasjon sammen med en stor musefelle. Installasjonen skulle illustrere den velferdsfellen NHO frykter samfunnet er på vei inn i.

Arbeidsministeren hadde bare vært på jobb i to dager etter lang sykmelding, da hun benyttet anledningen til å snakke om stolen under starten på sitt innlegg.

– Det er en sosialdemokratisk 70-tallsstressless. Kanskje ikke veldig moderne, og en stol få ville hatt i sitt hjem i dag, sa statsråden.

Torsdag var tiden inne for skadebegrensning i form av en pressemelding. Av den framgår det at Bjurstrøm har sendt en hilsen til Brunstad møbler, der hun understreker at hensikten var å kommentere NHO-konferansens logo.

– Uansett var det dumt av meg å uttale meg som jeg gjorde, sier arbeidsministeren.

Svært populær stol

For stolen var slett ingen Stressless, men en stol fra den tradisjonsrike møbelfabrikken Brunstad på Sykkylven, og som ifølge Brunstad-sjef Helge Brunstad er svært populær.

Modellen er ikke mer enn ti år gammel og selges i godt over 10.000 eksemplarer hvert eneste år. Prislappen er dessuten rundt 15.000 kroner.

– At hun ikke ser at dette ikke er en Stressless viser vel bare at, unnskyld uttrykket, dama ikke har særlig greie på form og design. Denne stolen selger vi flere hundre av i uka, sier Brunstad til avisa.

Brunstad-sjefen sier stolen er moderne og understreker at den ikke bare er godt likt av nordmenn, men også populær på eksportmarkedet.

– Jeg tror noen av statsrådene kunne ha godt av å komme seg ut av designerboblen på Oslo vest og se hva folk faktisk har i sine hjem, anbefaler Brunstad.

– Tåpelig av statsråden

Fremskrittspartiets Harald Tom Nesvik datt nesten av stolen i Operaen da Bjurstrøm flesket til med sin omtale av Brunstad-stolen. Han mener det er tåpelig av en statsråd å komme med en slik uttalelse uten å ha satt seg inn i saken.

– Det er mulig hun liker å sitte på en ubehagelig plastbøtte, men det er faktisk denne typen stoler folk flest har i sine hjem, sier Nesvik.

– Hadde sårt trengt en rådgiver

Dagens Næringslivs kommentator Kjetil B. Alstadheim mener Bjurstrøm sårt hadde trengt en rådgiver i salen onsdag.

Han mener Ap-statsråden i løpet av 16 sekunder klarte å fornærme Brunstad Møbler og alle bedriftens ansatte og sannsynligvis hele Sykkylven, alle som har kjøpt en stol fra Brunstad Møbler, alle som har kjøpt en Stressless fra Ekornes, alle som har en rød stol og hele 70-tallet.

Dessuten plasserte Bjurstrøm seg selv solid som en vestkantsnobb som identifiserer seg mer med næringslivseliten enn med slitere som synker ned i godstolen etter en tung dag i køen hos Nav.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger