Siv Jensen vil ikke bli bedre kjent med Sverigedemokraterna

Fremskrittspartiets leder avviser alle sammenligner med det nasjonalistiske partiet Sverigedemokraterna.

Siv Jensen og Jimmie Åkesson

Frp-leder Siv Jensen har ikke noe behov for å assosiere seg med Jimmie Åkessons Sverigedemokraterna.

Foto: SCANPIX

Med 5,7 prosent av stemmene klarte det fremmedfiendtlige partiet Sverigedemokraterna å komme seg inn i den svenske Riksdagen.

– Vi er veldig like Frp

Partiet gikk til valg i høst under slagordene «En ansvarsfull innvandringspolitikk», «Krafttak mot kriminalitet» og «En trygg og verdig alderdom», og mener selv de har mye til felles med Fremskrittspartiet.

– Vi er veldig like på områder som innvandrings-, kriminal- og eldrepolitikk. Men på den økonomiske politikken skiller vi sterkt fra hverandre. Fremskrittspartiet har en langt mer liberal politikk, mens vi er konservative, sa partisekretær Björn Söder i Sverigedemokraterna til Nettavisen i går.

– Sverigedemokraterna regnes med i gruppen av høyrepopulistiske partier, som også omfatter Fremskrittspartiet og Dansk Folkeparti, sier journalist og forfatter Anna-Lena Lodenius til NRK.

– Men de skiller seg fra Fremskrittspartiet ved at de har personer som har bakgrunn fra nazistiske og antidemokratiske miljøer.

– Har veldig lite til felles

Frp-leder Siv Jensen tror årsaken til Sverigedemokraternas brakvalg skyldes at de, i motsetning til de andre partiene, har valgt å sette innvandringsdebatten på dagsorden.

Men hun vil ikke være med på å trekke paralleller til sitt eget parti.

– Det får være opp til dem å definere. Fremskrittspartiet ser ikke noen grunn til å alliere seg med det partiet, og vi har veldig lite til felles med dem. Dette er et nasjonalistisk parti, Fremskrittspartiet er et liberalistisk parti, sa Jensen i Dagsnytt 18 i kveld.

Jensen sier hun oppfatter Sverigedemokraterna som et «ett-saks-parti» fundert på nasjonalisme og nazisme.

– Det har Fremskrittspartiet over hodet ikke noe behov for å identifisere seg med. Vi identifiserer oss i mye større grad med Moderaterna og det danske Venstre. Jeg kjenner ikke SD særlig godt, og har ikke noe behov for å bli bedre kjent med dem heller, sier Jensen til NRK.

SISTE NYTT

Siste meldinger