Hopp til innhold

– Nordmenn har godt av å se hvordan de lever i andre land

– Jeg syns frivillighetsreiser til andre land er en spennende måte å være turist på. Det er viktig å forstå hvordan de lever i land som er fattigere enn det vi er, sier avdelingsdirektør Svein Bæra i Norad.

Svein Bæra, Norad

– Hvis de som reiser fra Norge som turister kan gjøre en innsats gjennom en seriøs aktør, syns jeg det i hovedsak er positivt, sier Svein Bæra i Norad.

Foto: Marit Kolberg / NRK

De siste årene har mange nordmenn reist ut for å hjelpe på frivillighetsprosjekter i andre land. Noen steller syke dyr, noen jobber på plantasjer, mens andre hjelper til på sykehus, barnehjem eller på skoler.

Arthur M. Hansson

Arthur M. Hansson var først på språkkurs i Ecuador, før han dro til Galápagos for å jobbe som frivillig.

Foto: Privat

NRK har møtt 67 år gamle Arthur M. Hansson som blant annet ryddet kjerr og kratt på Galápagos.

– Jeg syns det er kjedelig å ligge på en solseng, jeg er for rastløs til det, fortalte han og la til at han var lykkelig over den opplevelsen reisen ga ham.

Tidligere har Redd Barna advart mot denne typen reiser. Markus Aksland i organisasjonen mente mye av det som ble gjort, var en feil måte å hjelpe folk på.

– Ny og spennende turisme

Avdelingsdirektør Svein Bæra i Norad har bodd fem år i Sør-Afrika og Tanzania og har jobbet mye med bistand. Nå leder han avdelingen i Norad som bevilger bistandspenger til private organisasjoner. Han mener slike reiser kan være givende, selv om det kanskje er vel så mye den som gir, som får mest ut av oppholdet.

– Jeg har sett litt på nettsidene til noen av dem som driver med det. I hovedsak syns jeg dette er en ny og spennende måte å være turist på. Da jeg var ung dro vi på backpacking i fattige land. Hvis de som reiser fra Norge som turister kan gjøre en innsats gjennom en seriøs aktør, syns jeg det i hovedsak er positivt.

Bæra forteller at man i Norad legger vekt på at prosjektene de støtter involverer lokalsamfunnet og skaper lokale arbeidsplasser.

– Det å skape arbeidsplasser er noe av det viktigste fattige land trenger for å jobbe seg ut av fattigdommen. Men hvis vi ser det som en del av turistindustrien, syns jeg det kan være fint å oppleve et annet land på denne måten.

– Noe annet enn en chartertur

Svein Bæra i Mali, Norad

Svein Bæra har reist mye gjennom jobben. Her fra et besøk i Mali.

Foto: Privat

– Hvis jeg vil på en slik reise, hva bør jeg gjøre da?

– Sjekk hvor lenge reisearrangøren har vært i bransjen. Les grundig hvordan de forholder seg til det lokale samfunnet, sjekk at arbeidstillatelse og slike ting er ivaretatt og at de du tar kontakt med fremstår på en måte som viser respekt for de landene de operer i.

Bæra mener at det ikke gjør slike reiser noe mindre verdt at en nordmann som mener vel også selv får mye ut av opplevelsen.

– Vi lever i en verden der forskjellen på fattig og rik stadig øker. Det gjør det viktig at vi nordmenn forstår hvordan de lever i land som er mye, mye fattigere enn oss selv. De som reiser på slike turer får en helt annen opplevelse enn det man kan få på en chartertur. Det kan gi dem en helt annen innsikt og en holdning som er verdifull å ta med seg videre i den bobla av rikdom som vi lever i i Norge, sier han.

AKTUELT NÅ