– Har blitt skuffa mange ganger

Avgjørelsen om Treholt-saken kommer i ettermiddag. Selv har ikke Treholt noen formening om utfallet.

Arne Treholt

Arne Treholt har ingen forventninger til kommisjonens avgjørelse.

Foto: Bendiksby, Terje / Scanpix

– Jeg har ingen forventninger til denne kommisjonen. Jeg har heller ingen illusjoner om hva som vil komme, og magefølelsen min sier meg ikke noe, sier Arne Treholt på telefon fra Kypros.

Gjenopptakelseskommisjonen skal i ettermiddag avgjøre om Arne Treholt skal få saken sin gjenopptatt. Avgjørelsen vil falle klokken 13.30.

Treholt har tre ganger tidligere søkt om gjenopptagelse av straffesaken mot ham, men har blitt avvist hver gang, senest i 2008.

Visste ikke om avgjørelsen

– Både Treholt og jeg forventer selvfølgelig at saken blir gjenåpnet. Vi mener at det er et klart rettslig grunnlag for det, men Treholt har blitt skuffet før – mange ganger, sier Arne Treholts forsvarer Harald Stabell til NRK.

Treholt visste ingenting om at avgjørelsen skulle komme nå, og fikk nyheten via nettaviser i går kveld.

– Det må jeg si jeg reagerer veldig sterkt på, sier Treholt.

– Vi er ikke forberedt på en avgjørelse uten noe form for forvarsel, sier forsvarer Stabell.

Publiserte Treholt-avhør

NRK har i dag valgt å publisere alle avhørene i Treholt-saken.

Flere medier ba om at kommisjonens høringer skulle gå for åpne dører, men kommisjonens leder, Helen Sæther, svarte med en kronikk i Aftenposten, hvor hun blant annet ba om forståelse for at åpenhet om avhørene ville føre til at vitnene kunne påvirke hverandre.

NRK begrunner publiseringen av avhørene på denne måten:

«Vi er nå så sikre vi kan være som utenforstående, på at det vi nå publiserer er samtlige avhør kommisjonen har gjennomført i denne siste omgangen av saken. Det har allerede lekket mye fra materialet og det har selvstendig verdi at allmennheten får se helheten og sammenhengen de lekkede opplysningene er gitt i. Vi mener vi dermed gir publikum et bredt innsyn i kommisjonens beslutningsgrunnlag.»

Treholt-dokumenter frigitt

Tirsdag ble de seks hemmelige sidene av Treholt-dommen offentliggjort av Borgarting lagmannsrett, og dermed er hele dommen offentlig.

Her er de «hemmelige» sidene fra Treholt-dommen

20. juni er det 26 år siden Arne Treholt ble dømt til 20 års fengsel for spionasje for Sovjetunionen og Irak. Han ble benådet 3.juli i 1992 av helsemessige årsaker, etter å ha sonet åtte år og fem måneder av dommen.

Video NRK publiserer hemmelige Treholt-avhør

VIDEO: NRK publiserer hemmelige Treholt-avhør.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger