Eide: – Håp om at aksjonen snart er slutt

Utenriksminister Espen Barth Eide har et håp om at gisselaksjonen i Algerie snart er slutt, og er svært lettet over at ytterligere to norske gisler er bragt i sikkerhet.

Utenriksminister Espen Barth Eide gir en oppdatert status om situasjonen i Algerie lørdag formiddag.

HÅP: – Nyheten om de to siste som er i sikkerhet, har tent et håp om at vi også kan få flere ut i live, sier utenriksminister Espen Barth Eide.

– Det er med stor lettelse vi har mottatt opplysninger om at to nordmenn er fri, slik Helge Lund har bekreftet på sin pressekonferanse, sier Eide lørdag formiddag, like etter at Statoil-sjefen kom med nyheten.

Situasjonen for de seks siste norske som ikke er gjort rede for etter gisselaksjonen ved gassanlegget i In Amenas er fortsatt uavklart. Eide har likevel ikke mistet håpet.

Statoil-sjef Helge Lund

I SIKKERHET: Statoil-sjef Helge Lund kunne lørdag formiddag melde at ytterligere to norske Statoil-ansatte er i sikkerhet.

Foto: NRK

– Nyheten om de to siste som er i sikkerhet, har tent et håp om at vi også kan få flere ut i live. Men vi må også være forberedt på dårlige nyheter, sier utenriksministeren.

Han har likevel et håp om at gisselaksjonen nærmer seg slutten.

Fly får lande

Eide kom også med nyheten om at norsk medisinsk personell nå slipper til i In Amenas, etter at flyet deres har fått landingstillatelse. Flyet landet fredag i hovedstaden Alger.

– SAS-flyet som norske myndigheter har sendt ned for å bistå i hjelpearbeidet etter gisselsituasjonen fikk i natt landingstillatelse i In Amenas, sier utenriksministeren.

Han mener påstander i enkelte medier om at norske myndigheter får dårlig informasjon fra Algerie, og ikke slipper til i landet, ikke stemmer.

(Saken fortsetter under bildet)

Rigging at Medevac

FÅR LANDE: Dette ombygde Boeing 737-700-flyet fra SAS, som nå får lande i In Amenas, er spesialbygget for å kunne evakuere norske borgere fra utlandet. Bildet er fra da flyet ble rigget før avreise til Algerie.

Foto: Torgeir Haugaard / Forsvaret

– Ingen informajon om «nordmann»

Ut fra opplysninger fra enkelte gisler som har sluppet fri etter gisselaksjonen, kan det tolkes som om en nordmann kan være blant gisseltakerne i In Amenas.

– Vi har nå per nå ingen informasjon om at det skal være nordmenn involvert, sier Eide, som understreker at Politiets sikkerhetstjeneste (PST) undersøker slike opplysninger.

Situasjonen i Algerie fremstår som svært uoversiktlig, og det har kommet mange motstridende meldinger etter at hæren gikk til angrep mot gisseltakerne onsdag.

«Dårlig nytt»

Fredag kveld ba statsminister Jens Stoltenberg Norge være forberedt på dårlig nytt etter gisselaksjonen.

Stoltenberg sa at han hadde informasjon om at det befant seg gisler inne på gassanlegget, men at han ikke visste om noen av disse er nordmenn.

Torsdag var det ni nordmenn som ikke var gjort rede for, men natt til fredag ble det bekreftet at én av dem var i sikkerhet og fikk behandling ved et sykehus i In Amenas.

SISTE NYTT

Siste meldinger