– Hanssen bør komme på banen

Martin Kolberg i Ap ber lobbyisten Bjarne Håkon Hanssen forklare en tildeling av 30 millioner kroner til Kirkens Bymisjon fra sin tid som helseminister.

Martin Kolberg

Martin Kolberg (Ap) mener Bjarne Håkon Hanssen må forklare seg om tildelingene.

Foto: Solum, Stian Lysberg / Scanpix

Video Bjarne Håkon Hansen ga millioner til organisasjon uten utlysning

Bjarne Håkon Hanssen

Foto: Nyhetsspiller

Byråkratene følte seg overkjørt og konkurrerende organisasjoner følte seg overkjørt da daværende helseminister Bjarne Håkon Hanssen brukte instruksjonsretten og tildelte Kirkens Bymisjon 30 millioner kroner uten at andre fikk søke på pengene.

Hanssens daværende kone var samtidig virksomhetsleder i Kirkens Bymisjon.

NRK har bedt Bjarne Håkon Hanssen redegjøre for tildelingen, men Hanssen, som nå er lobbyist i First House, har nektet å uttale seg.

Nå kommer bønnen fra tidligere partifelle og nestlederen i kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget, Martin Kolberg.

Jan Tore Sanner

Jan Tore Sanner

Foto: Gunnar Sakshaug / NRK

– Jeg tror det ville være fornuftig om Bjarne Håkon Hanssen selv kommer ut og forklarer hva som har skjedd slik at vi kan rydde opp i spørsmålet.

Beskyldt for regelbrudd og lureri

I mars 2009 ringte Bjarne Håkon Hanssen Kirkens Bymisjon for å gi dem oppdraget med å sette i gang et rustilbud. Med på lasset følger 30 millioner kroner første året og tilsvarende sum året etter.

– Det er definitivt ikke rett måte å gå frem på, og jeg tolker dette som et brudd på statens økonomireglement. Konsekvensen er at Stortinget mister kontrollen, sier professor i statsvitenskap Tore Hansen ved Universitetet i Oslo til NRK.

Det er han som er ansvarlig, det er han som har ført Stortinget bak lyset.

Jan Tore Sanner, finanspolitisk talsmann i Høyre / Jan Tore Sanner (H)

Deretter sørger Bjarne Håkon Hanssen for å få bevilgningen inn som én av 142 poster i det reviderte statsbudsjett som vedtas i Stortinget i juni samme år. Pengene, som Hanssen lovet Kirkens Bymisjon allerede i mars blir, ikke utbetalt før i juli.

Dermed kan Hanssen gi følgende beskjed om tildelingen til NTB:

«Bevilgningen er altså bevilget av Stortinget, ikke av meg!»

Det får opposisjonen på Stortinget til å gå i taket.

– Maken til frekk eksstatsråd. Mitt svar er at nei, det er han som er ansvarlig, det er han som har ført Stortinget bak lyset, sier finanspolitisk talsmann i Høyre, Jan Tore Sanner.

Video Beskylder Hanssen for lovbrudd

Beskylder Hanssen for lovbrudd og for å føre Stortinget bak lyset.

Ulf Leirstein fra Frp er enig i Høyrepolitikerens vurdering.

– Revidert statsbudsjett er en teknisk revisjon. Det er det den er ment som, så selvfølgelig er Stortinget ført bak lyset her, sier Leirstein.

Mulig lovbrudd

Ulf Leirstein

Ulf Leirstein

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

Advokat Live Lindholm hos Anbudsadvokaten sier også at saken kan være et lovbrudd i tillegg til å være et brudd på økonomiregelverket.

– Slik jeg kjenner denne saken har det skjedd en direkteanskaffelse ved at kun én leverandør har fått muligheten til å tilby denne tjenesten. Da har man brutt lov om offentlige anskaffelser, sier Lindholm.

Men til tross for at Kolberg ønsker Bjarne Håkon Hanssen på banen, vil han ikke være med på at noen er ført bak lyset i saken.

– Jeg synes det er nødvendig å se på denne saken, men her har Stortinget gjort sine vedtak. Det er ikke slik at opposisjonen ikke var informert. Det er gjort, og det er gjort tydelig. Påstanden om at Stortinget har vært ført bak lyset tar jeg derfor forbehold om, sier Kolberg.

Bjarne Håkon Hanssen har ikke ønsket å uttale seg om saken til NRK.

SISTE NYTT

Siste meldinger