– Han følte seg overvåket

Den drepte forretningsmannens nærmeste venn fortalte i retten i dag at Vegard Bjerck skal ha sagt at han følte seg overvåket i garasjeanlegget der han senere ble funnet drept.

Garasjeanlegget på Hofftunet på Skøyen

Innenfor denne porten, midt i kjørebanen ble Vegard Bjerck funnet knivdrept.

Foto: Camilla H. Wernersen / NRK

– Han sa til sin tidligere kjæreste at han følte seg overvåket, fortalte Bjercks nærmeste venn, Satoru Doi, i Oslo tingrett i dag.

Doi beskrev sin avdøde kamerat som et «A4-menneske, som ikke hadde naturlige fiender». Han sa det var vanskelig for ham selv, familie og venner å forstå hvorfor noen ønsket å drepe Bjerck.

– Bjerck var som en engel på jord. Det fantes ikke noe vondt i ham. Han ville hjelpe alle som hadde det dårligere enn ham selv og var opptatt av andres ve og vel, fortalte vitnet i retten torsdag.

Overfor NRK.no forteller Doi også at Bjerck kunne være en «pitbull» dersom det var noe han mente var galt eller ville finne ut av.

Fikk bilen ripet opp

Den drepte forretningsmannens nærmeste venn var en av flere som fikk bilen sin ripet opp da den stod i garasjeanlegget i Hofftunet, der Bjerck ble funnet drept 18. desember 2008.

Han fortalte om dette til Bjerck, som tok det ille opp.

– Vegard tok seg personlig nær av dette. Det var hans garasje, og en av hans venners bil, så han var opprørt, fortalte Doi.

Bjerck skulle be styret i boligsameiet om å sette opp kameraer i garasjen på bakgrunn av hva bestevennen fortalte.

(Saken fortsetter under bildet)

Hofftunet garasjeanlegg

Nedkjøringa til det underjordiske garasjeanlegget.

Foto: Camilla Wernersen / NRK

Tiltalte har innrømmet at han har laget riper på flere biler i garasjeanlegget der han bodde fordi han var irritert over at de ikke viste hensyn, men dobbeltparkerte i den trange garasjen.

Politiet har lansert dette som grunnlag for sitt drapsmotiv; at Vegard Bjerck ble drept da han overrasket tiltalte i garasjen idet han skrapte opp biler med en skrap gjenstand.

Politiet rigget opp felle

Hovedetterforskeren i saken bekreftet i retten at denne teorien var sentral allerede i starten av etterforskninga, selv om de etterforsket bredt.

– Dette ble støttet av vitner som beskrev Vegard som en engasjert type, som ville ha konfrontert noen dersom han oppdaget dette i garasjen, fortalte en av hovedetterforskerne.

På bakgrunn av hovedteorien, plasserte politiet 20. mars 2009 ut en lokkebil med tre kameraer på en av parkeringsplassene hvor en av de tidligere oppripede bilene hadde stått. Leiebilen ble med vilje plassert slik at det ikke var plass til en bil ved siden av.

(Saken fortsetter under bildet)

Garasjeoversikt Hofftunet

Vegard Bjerck ble funnet til høyre på denne oversikten av garasjeanlegget til Hofftunet, innenfor den indre, stiplede porten på illustrasjonen. Porten må åpnes med nøkler eller automatisk portåpner.

Foto: Politiet

– Jeg er sta

– Allerede samme kveld viste opptaket at en person fattet interesse for bilen, forklarte etterforskeren i retten.

Retten så opptaket hvor tiltalte parkerte sin bil ved siden av leiebilen med mye strev. Tiltalte forsvinner, men kommer tilbake til gjesteparkeringa 20 minutter seinere samme kveld og bøyer seg ned foran leiebilen.

Ut fra bildene kunne man ikke se hvilket redskap tiltalte ripet opp bilen med.

– Jeg brukte et nøkkelknippe til å ripe opp bilskjermen, forklarte tiltalte i retten torsdag.

Han sier han ble irritert over at bilen tok opp to plasser.

Aktor, Svein Holden, ønsket å vite hvorfor tiltalte insisterte på å parkere ved siden av den feilparkerte bilen når det fantes så mange andre ledige plasser.

– Fordi jeg er sta. Selv om bilen stod dårlig parkert, så tok jeg den tida det trengte for å kunne parkere ordentlig, sa han.

Lanserte seks drapsteorier

– Den første teorien jeg kunne tenke meg var at det var en naturlig sammenheng mellom drapet og bilskrapinga. Vegards engasjement for at min bil ble skrapet opp, utdypet bestevennen for retten.

I tillegg til teorien om at avdøde overrasket noen mens de ripet opp biler, mente bestevennen til Bjerck at det kunne være fem andre mulige motiver for drapet.

En av dem var et sjalusimotiv. Avdødes samboer skal ha hatt en navngitt beiler som ønsket mer enn vennskap.

– Det var en av de jeg ønsket at politiet skulle se nærmere på. Jeg hørte via min kone at han var en stalker, en veldig ustabil person, forklarte Doi.

Han forteller videre at avdøde en gang skal ha kjørt sin samboer til denne mannen for at de skulle ha et «verbalt oppgjør». I tillegg skal mannen ha besøkt avdødes samboers foreldre på Filippinene mens Bjerck og kvinnen var samboere.

– Det er jo veldig merkelig oppførsel, konkluderte vennen.

SISTE NYTT

Siste meldinger