Hopp til innhold

– Haiti må ta valgene selv, ingen kan overstyre dem

– Steng bistandskrana og få på plass en gjenoppbyggingsplan i Haiti, krever hjelpeorganisasjonene. Erik Solheim mener det kun er presidenten på Haiti som kan lage en slik plan.

Erik Solheim

Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim mener Norge har lite påvirkningskraft på det politiske systemet i Haiti. – Det er bare Haitis president som kan lage en gjenoppbyggingsplan. Vi er villige til å støtte dem, men vi kan ikke overstyre dem, sier Solheim.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Umiddelbart etter det kraftige jordskjelvet i Haiti i januar 2010 var Norge et av landene som tok på seg oppdraget med å koordinere innsatsen for å få landet på beina igjen.

800 millioner norske kroner skal gå fra Norge til Haiti i løpet av en fireårsperiode.

Nå har hjelpeorganisasjonene bedt norske myndigheter tenke seg om på hva de egentlig bruker pengene på, og krever en gjenoppbyggingsplan.

Men miljø- og utviklingsministeren mener det er opp til Haitis politiske system, som ikke viser særlig vilje til forandring, å lage en slik plan.

– Det er bare Haitis president som kan lage en gjenoppbyggingsplan. Vi er villige til å støtte haitianske myndigheter, men ingen kan overstyre dem. De må selv bestemme hva de vil satse på, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim til NRK.no.

– Langt fra en løsning

Michel Martelly

President på Haiti, Michel Martelly.

Foto: Javier Galeano / Ap

President Michel Martelly vant valget i Haiti i april i år, og har blitt mer og mer kritisert av haiterne som ikke har blitt videre imponert over hva han har fått til.

200.000 mennesker mistet livet etter jordskjelvet i 2010, 1, 5 millioner ble hjemløse, og de materielle ødeleggelsene var store.

Fremdeles bor 600.000 i flyktningleire.

Å få folk ut av flyktningeleirene, utdanne folk, og legge til rette for private investeringer er løsningen på å få det skakkjørte landet på fote igjen, ifølge Solheim. Men det skjer ikke uten samarbeidsvilje fra lederne på Haiti, sier han.

– Vi er i konstant dialog med myndighetene for å forbedre den politiske prosessen. Det er i hvert fall en start, men de er langt fra å løse problemene, sier Solheim.

– Må inngå kompromisser med Haiti

Åsne Havnelid

Åsne Havnelid, generalsekretær i Norges Røde Kors.

Foto: Kristian Aanensen / NRK

Røde Kors sier den politiske eliten i Haiti viser liten vilje til å forbedre levestandarden i landet. Det til tross for at landet skårer lavest på alle levekårsundersøkelser på den vestlige halvkule.

De krever at den norske regjeringen legger mer press på det politiske systemet i Haiti.

– Norske myndigheter, sammen med andre land, må legge hardere press på haitianske myndigheter, slik at en gjenoppbyggingsplan kommer på plass så raskt som mulig, sier generalsekretær i Norges Røde Kors, Åsne Havnelid til NRK.

– Havnelid har helt rett i at det i at det er elendig fungerende politiske systemer i Haiti. Vi gjør vårt ytterste for å dytte på for å få ta tak i problemene. Men vi er nødt til å finne kompromissløsninger i den politiske eliten for å komme videre, sier Solheim til NRK.no.

Arbeidsledigheten i Haiti er nå på 70 prosent, mens to tredeler av befolkningen lever under fattigdomsgrensen.

– Norge er i dialog med Bill Clinton, Cuba og Den dominikanske republikk, som alle forsøker å bidra til å få Haiti på beina igjen og som samarbeider om bistandstiltak, sier Solheim.

AKTUELT NÅ