Hopp til innhold

– Hagens sutring gjør lite inntrykk på meg

Finansminister Kristin Halvorsen kaller Stein Erik Hagens avgjørelse om å flagge ut for milliardærutpressing.

Finansminister Kristin Halvorsen
Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX


Milliardæren Stein Erik Hagen og hans familie har bestemt seg for å flytte til Sveits. Hagen oppgir den økte formuesskatten som hovedårsak til utflaggingen.

Finansminister Kristinan Halvorsen og Høyres Jan Tore Sanner møttes nettopp til diskusjon om formuesskatten i Politisk Kvarter i dag.

Kristin Halvorsen (SV) mener at Stein Erik Hagen driver utpressing i forhold til en rettferdig fordelingsppolitikk, ved å flagge ut seks uker før valget.

- Han kan bare glemme det. Den slags sutring gjør lite inntrykk på meg. På Høyre er det selvfølgelig noe annet. De vil ha målretta skattelette til de rikeste, sier Halvorsen.

Mille-Marie Treschow og Stein Erik Hagen

ARKIVBILDE: Stein Erik Hagen og kona Mille-Marie Treschow. Hagen mener formuesskatten for mange er blitt tredoblet under den rødgrønne regjeringen. Han mener myndighetene er ute etter å ta dem med store formuer.

Foto: Per Foss / NRK

– Konsekvens av rødgrønn politikk

Høyres Jan Tore Sanner støtter ikke Stein Erik Hagen i avgjørelsen sin, men mener at det er en naturlig konsekvens av rødgrønn politikk.

Kristin Halvorsen påpeker at formuesskatten er økt for de rikeste i Norge, da mange var nullskattytere tidligere.

– Slik bør det være. For den den norske velferdsstaten er et spleiselag, og da må de rikeste også bidra. Hagen har neppe betalt 10 milliarder kroner i skatt, men han har nok betalt 10 millioner kroner i skatt. Og det vil nok en milliardær ha råd til, sier hun.

Kristin Halvorsen

Finansminister Kristin Halvorsen.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Hun forstår seg ikke på at Stein Erik Hagen ikke kan være med på gleden av å bidra til en velferdsstat, som også de rikeste menneskene i Norge tjener på.

- Vi kan ikke ha en fordelingspolitikk i Norge som er sånn at de som har mest penger, slipper unna. Og det er det man gjør hvis man avvikler formuesskatten, sier finansministeren.

Mens Kristin Halvorsen hevder at det er levelig for rike folk i Norge, mener Jan Tore Sanner at vi bør forholde oss til realitene.

– Nemlig det at Hagen ikke lenger finner det formålstjenlig å bo i Norge. Jeg frykter at det etter hvert kan bety at også innvesteringer flyttes ut av Norge, sier Sanner.

– Det er ikke noe ideal for Norge

– Milliardærer tåler å betale noen millioner kroner i skatt. Det finnes desverre steder hvor det går an for rikfolk å bidra med mindre eller ingenting. Det er ikke noe ideal for Norge, svarer Halvorsen bestemt.

Jan Tore Sanner sier at vi har helt avhengige av rike personer i Norge, som investerer sine egne penger i norske arebeidsplasser

Jan Tore Sanner

Høyre-politiker Jan Tore Sanner.

Foto: tomas@icu.no

– Jeg reagerer sterkt på den type ordbruk som milliardærutpressing. Det er åpenbart at finansministeren ikke forstår alvoret i situasjonen. Det vi nå ser er konsekvensen av en rødgrønn regjering, som har økt skatten på privat eierskap gjennom hele perioden. Jeg frykter at det vil nå kunne få alvorlige konsekvenser for norske arbeidsplasser, sier Sanner.

Rettferdig fordeling

Han påpeker at vi lever i en globalisert verden, og at Norge er ett av få land i europa, som har en egen skatt på privat eierskap. Han ser ingen grunn til å kritisere Hagen, men tar heller situasjonen til etterretning.

– For Høyre handler det om å gjøre en felles sak med arbeidsplasser, med verdiskapning i Norge, sier han.

Halvorsen mener at kapital må beskattes hvis vi skal drive rettferdig fordeling, siden det er kapitalinntekter og formue som er skjevest fordelt.

– Det er ingen som betaler mer enn 1,1 prosent i formuesskatt. Og det vil de aller fleste ha som en avkastning av kapitalen sin, legger Halvorsen til.

AKTUELT NÅ