Hopp til innhold

– Hadde aldri skjedd dersom DNB brukte egne ansatte

Arbeidstilsynet har i sommer avdekket flere brudd på arbeidsmiljøloven i DNBs indiske Vipps-team. – En uakseptabel undergraving av vårt trygge og seriøse arbeidsliv, mener stortingspolitiker Fredric Holen Bjørdal (Ap).

Fredric Holen Bjørdal

Fredric Holen Bjørdal, stortingspolitikere fra Arbeiderpartiet, tror mange selskaper leier inn utenlandske underleverandører for å omgå spillereglene i arbeidslivet.

Foto: Arbeiderpartiet

Stortingspolitikeren fra Arberpartiet mener norske selskapers økende bruk av underleverandører bidrar til å undergrave det norske arbeidslivet.

I sommer har Arbeidstilsynet funnet flere brudd på loven etter tilsyn av VIPPS-arbeiderne som jobber i DNBs lokaler, ansatt av en indisk underleverandør.

I juli troppet Arbeidstilsynets inspektører opp i DNBs lokaler. På storbankens hovedkontor har tilsynet intervjuet indiske IT-arbeidere som er knyttet til prestisjeprosjektet Vipps. IT-arbeiderne er ansatt i giganten Tata Consultancy Services, TCS.

– Bryter med norske idealer

Stortingspolitiker Fredric Holen Bjørdal (Ap) venter spent på Arbeidstilsynets neste rapport, som vil granske nærmere DNB sitt ansvar som oppdragsgiver.

– Dette hadde aldri skjedd dersom DNB brukte sine egne ansatte, sier Fredric Holen Bjørdal. Han tror mange bedrifter leier inn utenlandsk arbeidskraft til Norge via stråselskaper og underleverandøreri et forsøk på å omgå spillereglene i arbeidslivet.

– En slik praksis bryter med alle våre idealer om et seriøst og organisert arbeidsliv. Arbeidsfolk i Norge, uansett nasjonalitet, skal ikke være nødt til å jobbe under slavelignende forhold, sier stortingspolitikeren.

dnb

I DNBs lokaler jobber det flere hundre VIPPS-arbeidere ansatt av den indiske underleverandøren Tata Consultancy Services, TCS.

Foto: Øijord, Thomas Winje / NTB scanpix

Arbeidstilsynet har avdekket klare lovbrudd blant arbeiderne hos DnB. Det dreier seg om for mye overtid, for lenge på arbeid uten fri, natt- og helgearbeid uten at det foreligger god grunn, samt sannsynlige brudd på forbudet om å arbeide på søndag og helgedag.

Mener Norge trenger plan mot sosial dumping

– Kollektiv søksmålsrett ved innleie av arbeidstaker fra bemanningsforetak er nå opphevet. Det betyr at fagforeningenes rett til å reise sak mot arbeidsgivere ved mistanke om ulovlig innleid arbeidskraft er kraftig redusert. Regjeringen har dermed fjernet et viktig verktøy i kampen mot sosial dumping og arbeidslivskriminalitet, sier Bjørdal.

– Arbeiderpartiet vil reversere den økte adgangen til midlertidige ansettelser. Klare regler og ansvarsfordeling er helt avgjørende for et seriøst og organisert arbeidsliv, fastslår han.

Fredric Holen Bjørdal mener dårlige arbeidsforhold sniker seg inn som en normal del av det norske arbeidslivet.

– Arbeiderpartiet vil lansere en ny handlingsplan mot sosial dumping, avslutter Bjørdal.

Han mener NRKs saker om arbeidsforhold hos underleverandørene til store norske selskaper som Norgesgruppen og DNB viser at det er nødvendig med grep mot undergraving av norske arbeidslivsrettigheter.

DNB gjør revisjon av samfunnsansvar

Da NRK møtte DNB i går uttalte kommunikasjonsdirektør Even Westerveld at de er i gang med revisjon av underleverandørens ansvar.

Even Westerveld

I DNB tar de lovbruddene alvorlig. Det sier Even Westerveld som er kommunikasjonsdirektør i DNB.

Foto: AC Remen / NRK

– Vi er i dag på besøk i lokalene til TCS i dag og gjennomfører intervjuer. Vi spør dem om timeregistrering, hovedverneombud og den slags, sa Westerveld til NRK i går.

Bjørdal mener det er fint at DNB gjennomfører en revisjon av samfunnsansvar, men synes den kommer i seneste laget.

Les: Arbeidstilsynet gransker Vipps-prosjektet i DNB

AKTUELT NÅ