NRK Meny
Normal

– Grønn skatterapport bør gå rett i skuffen

Miljøorganisasjonen Zero er svært kritisk til forslagene fra regjeringens grønne skattekommisjon. – Helt naturlig, mener utvalgslederen.

Marius Holm er lite fornøyd med forslagene fra grønn skattekommisjon.

Leder Marius Holm i Zero mener forslagene fra grønn skattekommisjon vil føre til økte utslipp fra transportsektoren i Norge.

I dag la regjeringens grønne skattekommisjon frem sine forslag til fremtidens skatte- og avgiftssystem.

Utvalget foreslår å vri avgiftene fra dagens system hvor avgiftene i stor grad utløses ved kjøp av bilen til selve bruken.

De avgiftsmessige fordelene som elbilene har i dag, vil utvalget fjerne. Se alle forslagene her:

Leder Marius Holm i Zero er uvanlig krass.

– Disse forslagene vil føre til at utslippene fra transport i Norge øker. Det vil gjøre bensin og de mest bensinslukende bilene billigere. Samtidig vil de gjøre elbiler dyrere og fornybart drivstoff dyrere, sier Holm.

– Har kastet bort mye tid

Han mener at kommisjonen kommer med en rekke forslag som kun vil føre til økte utslipp i Norge, og at rapporten snarest mulig bør legges i en skuff i departementet for å støve ned.

– Denne kommisjonen har kastet bort mye tid. Jeg tror ikke de partiene som styrer Norge er interessert i å følge dette sporet. Det vil sette Norge langt tilbake i klimaarbeidet, sier Holm.

Finansminister Siv Jensen og leder Lars-Erik Borge i grønn skattekommisjon

Finansminister Siv Jensen fikk onsdag overrakt rapporten fra leder Lars-Erik Borge i grønn skattekommisjon.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

– Elbilene må bidra

NTNU-professor og utvalgsleder Lars-Erik Borge er ikke overrasket over at miljøorganisasjonen Zero er kritisk til forslagene.

– Avgiftsfordelene for elbiler har vært en kampsak for dem, så det er helt naturlig, sier han.

Borge sier at det er et grunnleggende prinsipp at også elbilene må bidra til å dekke opp den kostnaden de påfører samfunnet i form av eksempelvis ulykkesrisiko, veislitasje og køkjøring.

– Vi har forsøkt å gi våre beste faglige råd. Politikerne må ta stilling til hva av dette som er politisk spiselig, sier utvalgsleder Borge.

– Vil jobbe for grønt skifte

Finansminister Siv Jensen sier til NRK at det er for tidlig å si noe om hvorvidt regjeringen vil foreslå økte bruksavgifter på bil allerede i budsjettet for 2017.

– Det vil være dumt av meg å forskuttere utfallet av dette før vi har hatt diskusjoner oss imellom, sier Jensen.

Hun sier at regjeringen vil jobbe for et grønt skifte, hvor skattene økes på noen områder og reduseres på andre.

– Jeg erkjenner at det kommer til å bli vanskelig, og jeg tror alle de fire partiene vet det. Men vi har vist før at vi kan oppnå gode resultater hvis vi ikke spenner buen i offentligheten i forkant. Derfor har ikke jeg tenkt å gjøre det, i dag, sier Jensen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger