NRK Meny
Normal

– God tur til Somalia, Krekar!

Mulla Krekar leker med tanken om å flytte til Somalia. Siv Jensen ønsker ham god tur, og regjeringa sier seg villig til å hjelpe ham.

Siv Jensen

Siv Jensen mener regjeringen må holde Mullah Krekar i forvaring inntil han kan forlate landet.

– Jeg ønsker Krekar en riktig god tur, reis gjerne til Somalia og kom ikke tilbake.

Frp-leder Siv Jensen kommer ikke til å savne Faraj Ahmad Najmuddin, best kjent som Mulla Krekar, dersom han gjør alvor av planene sine om å reise til Somalia.

I et eksklusivt intervju med NRK sier Krekar at han vurderer å reise til det afrikanske landet for å lære bort arabisk.

– Han vil nok finne likesinnede der, er jeg redd, men det blir i hvertfall et problem mindre for Norge og norske skattebetalere, sier Siv Jensen.

Les også: – Krekar mener han ikke har truet noen

Titalt for trusler

Det var Jensen som først politianmeldte truslene Krekar kom med i 2010.

Krekar, som ble erklært en fare for rikets sikkerhet i 2003 , må i morgen møte i retten, tiltalt for drapstrusler mot blant andre Erna Solberg.

Se video av hva Krekar sa om Erna Solberg:

Video Krekar del 2

Krekar forteller om sine norske fiender og truer Erna Solberg. Truslene kom under et møte på det internasjonale pressesenteret i Oslo i 2010.

Vil fengsle Krekar uansett

Statssekretær Pål Lønseth i Justisdepartementet

Statssekretær Pål Lønseth i Justisdepartementet

Foto: NRK

Dersom han blir dømt risikerer han 15 års fengsel, men Frp mener Krekar burde vært i forvaring for lenge siden. I dag sitter han i en form for husarrest, men det er ifølge Jensen ikke godt nok.

– Jeg synes det er direkte uforsvarlig at han mer eller mindre lever som en fri mann og koster norske skattebetalere så mye som han gjør, sier Jensen til NRK.

De siste ti årene har den såkalte Krekar-saken ridd ulike regjeringer som en mare. «Alle» er enige om at han bør sendes ut av landet, men internasjonale avtaler setter en stopper for at utvisningsvedtaket fra 2003 kan bli gjennomført.

Politisk hodebry

Bakgrunnen er at irakiske myndigheter ikke kan garantere at Krekar ikke får dødsstraff dersom han sendes tilbake.

Norge er bundet av den europeiske menneskerettighetskonvensjonen som slår fast at stater ikke kan sende mennesker til områder der de risikerer dødsstraff eller tortur.

– Utfordringen har hele tiden vært at han i Irak vil bli tiltalt,og mest sannsynlig dømt, for terrorisme, sier statssekretær Pål Lønseth i Justisdepartementet.

– Hva tenker du om planene han har om å dra til Somalia?

– Han har sagt lignende ting før uten å gjennomføre det, men vi er beredt til å assistere Krekar dersom han ønsker å forlate landet, han er ikke ønsket her, sier han.

Lønseth mener likevel det blir helt feil av norske politikere å kreve at Krekar skal settes i forvaring.

– I dette landet låser vi inn mennesker når de straffes for noe, ikke mennesker som ikke har gjort seg skyldig i kriminalitet, og Krekar er ikke dømt for noe.

Les også: Krekar vil bli henrettet om han returneres til Nord-Irak

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger