NRK Meny
Normal

Listhaug til NRK: – Jeg er veldig glad for at vi kom til en avtale

Landbruks- og matminister Sylvi Listhaug (Frp) er glad for at Høyre og Fremskrittspartiet er blitt enige med Venstre og Kristelig Folkeparti om årets jordbruksoppgjør.

Sylvi Listhaug

De som ønsker å leve av gården på heltid, får bedre inntektsmuligheter, sier landbruks- og matminister Sylvi Listhaug (Frp).

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Høyre, Frp, Venstre og KrF er enige om en ny jordbruksavtale. Avtalen har en ramme som er rundt 250 millioner kroner høyere enn statens opprinnelige tilbud til bøndene.

Listhaug var gjest i NRK Kveldsnytt kort tid etter at enighet om avtalen presentert. Landbruks- og matminister sier at hun er veldig fornøyd med resultatet.

– Jeg er veldig glad for at vi kom til en avtale. Riktignok ønsket regjeringen ikke at bøndene skulle få en høyere inntektsutvikling enn andre grupper, men grunnen til at vi kan leve med det er at vi får gjennomslag får veldige viktige punkter, sier hun.

– Det største forenklingsgrepet noensinne

Hun forteller at regjeringen har fått gjennomslag for det største forenklingsgrepet som noensinne er gjort i jordbruksavtalens historie, sier Listhaug til NRK.

– Vi sørger også for at de som er store innenfor landbruket, får lov til å vokse. Vi dobler melkekvotene. Vi sørger for at de som produserer mye mat, får bedre betalt for det. Det var hovedelementene som lå inn i den avtalen som vi la fram for Stortinget, og det er vi veldige glade for å ha fått gjennomslag for, sier hun.

Listhaug sier at dette innebærer en ny retning i landbrukspolitikken.

– De som ønsker å leve av gården på heltid, får bedre inntektsmuligheter, sier hun.

Avtalen ble presentert i Stortingets vandrehall onsdag kveld av representanter for de fire partiene.

Høyre, Frp, Venstre og KrF er enige om en ny 
jordbruksavtale. Avtalen har en ramme som er rundt 250 millioner kroner høyere enn statens opprinnelige tilbud til bøndene.

SE VIDEO: Høyre, Frp, Venstre og KrF er enige om en ny jordbruksavtale. Avtalen har en ramme som er rundt 250 millioner kroner høyere enn statens opprinnelige tilbud til bøndene.

Bjørke: – Viser at det ikke har vært reelle forhandlinger

Norges Bondelags leder mener den økte rammen i jordbruksavtalen viser at regjeringen ikke hadde reelle forhandlinger med bøndene i utgangspunktet.

– Det er uryddig av regjeringen å ikke ha ryggdekning i Stortinget. De sa de ikke hadde mer å gå på i forhandlingene med oss, men plutselig så var det 250 millioner mer å ta av. Det viser at det ikke har vært reelle forhandlinger før, sier Nils T. Bjørke til NTB.

– Om det er dårlig håndverk eller en bevisst handling, vet jeg ikke, legger han til.

Han håper noen av de verste utslagene blir reversert i avtalen, men sier han ennå ikke har rukket å sette seg inn i detaljene.

– Nå er det langhelg, og jeg skal slippe ut kyrne mine, sier Bjørke, som ankom Voss en knapp halvtime etter at regjeringen og støttepartiene la fram den nye avtalen.

Nils T. Bjørke

Nils T. Bjørke mener den økte rammen i jordbruksavtalen viser at regjeringen ikke hadde reelle forhandlinger med bøndene i utgangspunktet.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix

Storberget; – Riktig retning

Bondelagslederen er spent på å høre hvordan debatten nå utvikler seg.

– Diskusjonene fremover vil avsløre hva de andre partiene synes om at regjeringen ikke har reelle forhandlinger, sier han.

Arbeiderpartiets landbrukspolitiske talsperson Knut Storberget sier at årets prosess med politiske forhandlinger i Stortinget etter at jordbruksforhandlingene brøt sammen, gir klare signaler for resten av stortingsperioden.

– I årene som kommer må statens tilbud funderes på Stortingets klare føringer, sier Storberget.

Han mener at avtalen som ble offentliggjort onsdag, er et langt bedre resultat enn landbruksministerens opprinnelige forslag.

– Dersom avtalen mellom KrF, Venstre og regjeringspartiene innebærer en totaløkning i rammen på 250 millioner kroner, så er det et skritt i riktig retning, sier Storberget.

Høyre, Frp, Venstre og KrF er enige om en ny 
jordbruksavtale. Avtalen har en ramme som er rundt 250 millioner kroner høyere enn statens opprinnelige tilbud til bøndene.

SE VIDEO: Politisk kommentator Lars Nehru Sand om enighet om jordbruksavtalen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger