Hopp til innhold

– Giske har gjort en skikkelig blemme

Næringsminister Trond Giske har utøvd dårlig politisk håndverk i saken om salget av TV2 til danskene, mener politisk redaktør Kyrre Nakkim i NRK.

Statsminister Jens Stoltenberg og nærings- og handelsminister Trond Giske

Nærings- og handelsminister er i hardt vær på grunn av sin håndtering av A-pressens salg av TV2-aksjer til danske Egmont.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Det stormer rundt nærings- og handelsminister Trond Giske i forbindelse med salget av A-pressens aksjer i TV2 til Danmark.

Nå krever opposisjonen at næringsminister Trond Giske redegjør for sin håndtering av TV2-salget i Stortinget.

I Politisk Kvarter på NRK P2 onsdag var Giskes håndtering av saken tema.

Giske har åpent kritisert A-pressens salg av TV2 til danske Egmont, og har med det gått på tvers av både statsminister Jens Stoltenberg og LO-leder Roar Flåthen.

Kommentator Kjetil Alstadheim i Dagens Næringsliv sier at Giskes hodepine er at staten ikke skal legge seg opp i styrebeslutninger som deleide statsselskaper har kommet til.

LES OGSÅ: Krever at Giske redegjør i Stortinget

– Sår tvil om egen eierskapsmelding

Kyrre Nakkim

- I saken om salget av TV2 til danskene har Trond Giske utøvd dårlig politisk håndverk, mener NRKs politiske redaktør.

Foto: Kaland, Ole / Ole Kaland, NRK

– Problemet til Giske er at han sår tvil om den eierskapsmeldingen han selv har lagt frem for Stortinget, som sier at styrene i selskapene skal styre, og at staten ikke skal blande seg i enkeltsaker, sier Alstadheim.

Politisk redaktør i NRK Kyrre Nakkim sier at Giske nok har et sterkt engasjement for å beholde TV2 på norske hender, og at han mener det er viktig.

– Men spørsmålet blir jo hvorfor han ikke grep inn tidligere, dersom det er slik at saken er så viktig for ham. Det er dokumentert at han hadde kunnskap om denne prosessen tidligere og dermed kunne grepet inn, sier Nakkim.

LES OGSÅ: Ba Stoltenberg stanse kritikk

– Gjorde en skikkelig blemme

– Nå grep han inn på et svært sent tidspunkt, og på den måten fikk han ikke endret noe. Han gjorde et dårlig politisk håndverk. Det er det mest overraskende her, for Trond Giske gjør sjelden dårlig politisk håndverk, sier Nakkim.

NRKs politiske redaktør mener Trond Giske har gått på det han karakterer som en «skikkelig blemme».

Har han rett og slett opptrådt klønete?

– Giske var intenst opptatt av saken under NHOs årskonferanse, den påfølgende middagen og etterfesten på utestedet Lorry torsdag i forrige uke, for å påvirke denne prosessen. Man kan se på det som et forsøk på å demonstrere makt, men det endte i stedet med at han demonstrerte avmakt, sier Alstadheim.

Det som skjedde på kvelden og natten førte påfølgende morgen til at LO-leder Roar Flåten plukket opp telefonen og ringte statsminister Jens Stoltenberg.

– Flåthen spurte statsministeren om det virkelig var slik at regjeringen hadde til hensikt å gripe inn og stanse denne salgsprosessen, eller om regjeringen skulle opptre slik den pleier, ved å overlate den slags spørsmål til styret, sier Alstadheim.

LES OGSÅ: A-pressens styre har solgt TV 2

– Legger seg ut med mektige fiender.

Kjetil Alstadheim, kommentator i Dagens Næringsliv

Kommentator Kjetil Alstadheim i Dagens Næringsliv sier at næringsminister Trond Giskes håndtering av TV2-salget til Danmark har vært en stor belastning for LO.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Kyrre Nakkim mener at det mest overraskende er at Giske velger å legge seg ut med LO-leder Roar Flåthen.

– Vi vet fra før at Trond Giske og Jens Stoltenberg ikke er helt synkronisert, det skjedde blant annet i spørsmålet om formuesskatt.

– Men at Giske legger seg ut med LO er mer alvorlig for ham, fordi han må ha med seg LO for å nå helt til topps i Arbeiderpartiet, som mange mener at han har ambisjoner om, sier Nakkim.

– Feil at regjeringens underutvalg er i mot salg

Giske skapte på Dagsrevyen på mandag et inntrykk av at saken har vært behandlet i underutvalget. Men det han egentlig gjorde var å orientere partilederne, og det er ikke det samme.

– Han skapte et inntrykk av at han hadde backing fra underutvalget til å drive aktiv næringspolitikk på et nachspiel natt til fredag, og det hadde han ikke, sier Alstadheim.

– Statsministerens kontor har måttet ut å drive brannslukking, og det er mange som har vært ute for å rette opp etter Giskes feil, sier Nakkim.

Han mener Giske blir ytterligere svekket på grunn av at han står så sterkt på sitt.

– Så det er dårlig håndverk tidlig, men det er også dårlig håndverk sent, sier Nakkim.

– Og dette har blitt opplevd som en stor belastning spesielt i LO, fordi LO har jo ikke hatt noe ønske om at A-pressen skulle selges ut av landet. Men de følte at dette var den eneste løsningen, sier Alstadheim.

– Så kommer altså Giske, og snakker om at de selger ut arvesølvet, og dermed blir det en veldig stor belastning for Roar Flåthen, avslutter DNs kommentator.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger