Hopp til innhold

- Giske ikke svekket i kampen om ledervervet

NRKs politiske kommentator Magnus Takvam sier det er liten tvil om at Trond Giske fortsatt ønsker å bli leder i Ap etter Stoltenberg. – Det er åpent hvem det blir, sier han.

Statsminister Jens Stoltenberg og nærings- og handelsminister Trond Giske

Trond Giske har mange tilhengere, men samtidig sterke motstandere, sier NRK-kommentator Magnus Takvam.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Næringsminister Trond Giske har blitt møtt med kritikk rundt sin håndtering av salget av TV 2 til danske Egmont. Giske har åpent kritisert A-pressens salg av TV 2 , og har med det gått på tvers av både statsminister Jens Stoltenberg og LO-leder Roar Flåthen.

Opposisjonen varslet onsdag at de vil be Giske redegjøre i Stortinget for sin håndtering av saken.

Giske blir ved siden av Jonas Gahr Støre sett på som kronprinsen til toppledervervet i Arbeiderpartiet etter Stoltenberg, og flere spør seg hvorfor han da har valgt å gå imot regjeringen og LO.

– Viser handlekraft

NRKs politiske kommentator Magnus Takvam er ikke i tvil om at Giske har ambisjoner om å bli leder.

– Han viser at han er en politiker som ikke nødvendigvis opptrer i tråd med hva partiledelsen ønsker. Han viser ambisjoner og handlekraft, men er ingen lagspiller, sier Takvam.

Takvam mener at denne saken ikke nødvendigvis svekker Giskes framtidige kandidatur.

Magnus Takvam

NRKs politiske kommentator Magnus Takvam er ikke i tvil om at Giskes ambisjon er å en dag bli leder i Ap.

Foto: NRK

– Jeg er ikke så sikker på at dette betyr så mye. Mange synes det er bra at politikere har et slikt mot. Det må understrekes at det er splittelse i LO i denne saken. Fagforbundsleder Jan Davidsen har bare motvillig vært med på salget, og det har vært omstridt i fagbevegelsen, selv om saken egentlig var avgjort for lenge siden. Det er et sårt punkt for LO å flagge ut et norsk selskap.

Politisk kommentator Håvard Narum i Aftenposten mener at Giske-saken ikke har skapt noen store bølger innad i partiet, verken hos velgere eller i partiledelsen, og at han verken er styrket eller svekket.

– Giske markerer et standpunkt, og deler av Ap og LO mener det er bra at noen sier det han sier. Og alle vet at Giske ikke har hatt noen mulighet til å stoppe salget, sier Narum.

Kommentatoren mener at Giskes tilhengerbase er – skjematisk sett – venstresiden i partiet og maktbasen i Trondheim. Takvam føyer til at Giskes folk også omfatter offentlig sektor, politikere i egen sin generasjon fra da han var leder i AUF, samt den tidligere nei til EU-siden.

Jonas Gahr Støre

Utenriksminister Jonas Gahr Støre

Foto: Bendiksby, Terje / Scanpix

– Høyrisikopolitiker

I en måling som Norstat utførte i begynnelsen av januar , svarer hele 51,1 av de spurte at Stoltenberg er deres statsministerfavoritt. Samtidig vil han ikke sitte til evig tid, og Takvam mener det er åpent hvem som ligger best an av Giske og Støre til å overta en gang i framtiden.

– Giske har mange tilhengere, men samtidig sterke motstandere. At han ikke er samlende nok, kan tale mot dette. Han er ikke inne i Stoltenbergs innerste krets, hvor man er kritisk til Giskes politiske historie og manglende lojalitet. Han er en høyrisikopolitiker, som ofte skaper konflikter der han er, blant annet med embetsverket i Kulturdepartementet, sier Takvam.

Narum minner likevel om at Giske er den eneste statsråden som har sittet i alle Stoltenbergs tre regjeringer.

– Samtidig har de stått på hver sin side i saker som EU-striden, og de har veldig ulik politisk stil. Stoltenberg er økonomen som ikke liker noe spill i kulissene, men du kan ikke si det samme om Giske. Han har mange tilhengere og motstandere, og han skaper både entusiasme og irritasjon innad i partiet.

Usikkert om Støre stiller

Når det gjelder Jonas Gahr Støres mulige kandidatur, viser Takvam til at hans styrke er en stor popularitet i befolkningen, og at han har vært partiets mest populære minister.

– Men det er usikkert om han i det hele tatt vil bli partileder, eller om han tar gjenvalg til Stortinget i 2013. Og han har ikke «vokst opp» i partiapparatet, og har heller ikke stor erfaring som innenrikspolitiker. Dessuten mener hans motstandere at han kommuniserer til et smalt felt av velgergrunnlaget og mangler folkelig appell, sier NRK-kommentatoren.

Narum mener det er i tidligste laget å spekulere rundt hvem som kan bli statsministerens arvtaker, og tror Stoltenberg blir sittende i hvert fall et godt stykke ut i neste stortingsperiode. – Han går ikke av før tidligst i 2015, tror han.

Takvam sier at veldig mye er opp til Stoltenberg selv.

– Ingenting på kort sikt tyder på at han forsvinner, og han kan i stor grad selv bestemme når det skjer. Men om han gjør et elendig stortingsvalg i 2013, tror jeg de finner en ny leder. Stoltenberg han personlig være det sterkeste kortet til de rødgrønne foran neste valg. Han er større enn summen av de partiene, og skal de ha sjanse til å gjenvelges, må han være deres statsministerkandidat. Mest sannsynlig vil Stoltenberg selv ha stor innflytelse på når partiet skifter leder, og han kan time dette selv, sier han.

PS: På en meningsmåling i VG i april 2010, svarte ni av ti at Støre er bedre egnet som statsminister enn Giske.

AKTUELT NÅ