Hopp til innhold

– Gir sykmelding for å lette byrden

Det skrives ut for mange sykmeldinger til folk med lettere psykiske lidelser, mener Norsk Psykologforening.

Psykolog (Illustrasjonfoto)
Foto: colourbox.com

Sykefravær basert på psykiske plager har eksplodert de siste årene.

Fagsjef i Norsk Psykologforening, Anders Skuterud, mener at legene har det travelt, og at behandlingstilbudet er for dårlig.

Dobling på fem år

Anders Skuterud

Anders Skuterud.

Foto: Norsk Psykologforening, Åsa Maria Mikkelsen

– De som blir sykmeldt er jo lidende på forskjellige måter, de har det fælt. Da har jo vi en menneskelig tendens også, uansett om vi er leger eller psykologer, til å ville lette byrden deres, sier Skuterud.

– Da kan det være lett å gripe til et slikt tiltak som sykmelding, selv om det kanskje ikke er det beste tiltaket på litt lenger sikt.

Over ni prosent av sykefraværet skyldes lettere psykiske lidelser. Dette utgjør mer enn 600.000 dagsverk i 2. kvartal, ifølge Nav. Det er dobbelt så mange som for fem år siden.

– Mange av de syke bør fortsette i jobb

Anne-Karin Kolstad var for noen år siden en av dem da hun var utbrent. Hun mener imidlertid at sykmelding var helt nødvendig for henne.

– Men det var også viktig at jeg hadde en lege som fulgte opp, og som ga meg gode råd om hva jeg skulle gjøre de fire månedene jeg var sykmeldt: Å snakke ut med venner, og jeg trente slik at jeg hadde mye overskudd igjen den dagen jeg kunne gå ut i jobb igjen.

Men en slik nødvendig hjelp er det mange som ikke får.

– Det er ikke alltid legen har anledning til å gå inn i det, og da har han ofte heller ingen å vise videre til, sier Skuterud.

Han mener det trengs flere psykologer i førstelinjetjenesten, i tillegg til at en del av de syke faktisk bør gå på jobb.

– Hvis man blir overlatt for mye til seg selv, kan jobben bli et større og større fjell man ser for seg, og som man blir reddere og reddere for å gå tilbake til.

AKTUELT NÅ