– Gavepakke til useriøse arbeidsgivere

STORTINGET (NRK): LO mener det nye forslaget til arbeidsmiljølov vil gi en halv million midlertidig ansatte. – Helt feil, svarer NHO.

Nestleder i LO, Hans Christian Gabrielsen.

Nestleder i LO, Hans Christian Gabrielsen, mener regjeringas «prøveprosjekt» med flere midlertidige ansatte, ikke har noen troverdighet.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

– Vi vet at vi har 200.000 midlertidig ansatte med dagens lovverk. Vi frykter dette forslaget vil føre til at én av fire arbeidstakere i fremtiden kommer til å være midlertidige, sier nestleder i LO, Hans Christian Gabrielsen.

LO har sammen med venstresida i norsk politikk hele veien uttrykt misnøye overfor regjeringas forslag til ny arbeidsmiljølov.

Resultatet ble fremlagt i dag i samarbeid med KrF og Venstre. Til tross for at forslaget om flere midlertidige ansettelser kan reverseres etter tre år, har Gabrielsen lite positivt å melde om at bedrifter nå kan bruke flere vikarer.

– Dette er en gavepakke til den useriøse delen av norsk næringsliv. De velger suverent å se bort fra all forskning som har vært gjort på dette tidligere.

– Altfor høyt med 72 år

Svein Oppegaard, direktør for arbeidslivspolitikk i NHO

Svein Oppegaard, direktør i NHO.

Foto: Hans Fredrik Asbjørnsen

– Det er helt feil, det Gabrielsen nå sier. Det er et langt, langt lavere tall som kommer til å bli resultatet, sier arbeidslivsdirektør i NHO, Svein Oppegaard.

Han er fornøyd med at flere unge nå får arbeidstrening gjennom økt adgang til midlertidge. NHO er også positive til forslaget om ny gjennomsnittsberegning av arbeidstid og mer søndagsjobbing.

– Det gir større fleksibilitet, men totalt sett var det ikke den moderniseringen av norsk arbeidsliv som NHOs medlemmer hadde forventet.

Økt krav til produktivitet og omstilling mener han harmonerer dårlig med det nye lovforslaget om hevet aldersgrense i arbeidslivet.

– Det er selvfølgelig ikke bra. Vi mener en aldersgrense i Arbeidsmiljøloven på 72 år, er altfor høyt.

– Enklere å bli kastet ut

Audun Lysbakken

SV-leder Audun Lysbakken.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

KrF og Venstres justeringer på det opprinnelige forslaget til regjeringa, for eksempel at man må ansette vikarer etter tre år, og ikke fire, mener opposisjonen på Stortinget er lite verdt.

– De har slukt hele hovedinnretningen om at det skal bli lettere å ansette midlertidig i Norge. Da blir deres seire et stusselig plaster på såret, mener SV-leder Audun Lysbakken.

Han mener flere midlertidige ansettelser gir mindre frihet og trygghet, og får støtte fra Dag Terje Andersen i Arbeiderpartiet.

– Det blir ikke enklere å komme inn i arbeidslivet, men det gjør det enklere å bli kastet ut av det.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger