– Går ikke an å forby sosial nød

Karin Andersen i SV trodde Høyre var grunnleggende for enkeltmenneskets frihet. Den troen ble borte med vedtaket om forbud mot tigging.

Karin Andersen, SV

Karin Andersen i SV sier hun er ukomfortabel med Høyres vending i tigger-debatten.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

Til tross for at hele Høyres ledelse stemte mot, stemte et stort flertall av delegatene på Høyres landsmøte for et forbud mot tigging.

Les også: Nærmer seg Jens med stormskritt
Les også: Går mot borgerlig ikke-angrepspakt
Les også: Vil vise Erna som en norsk Merkel

Det får arbeids- og sosialpolitisk talskvinne Karin Andersen i SV til å rynke på nesen.

– Hva skal man si? Det går jo ikke an å forby sosial nød.

– Trodde frihet var grunnfestet i Høyre

Hun sier hun er overrasket over forbudsvedtaket.

– Jeg har oppfattet Høyre som et parti som ønsker å fremstille seg som et parti der frihet for enkeltmennesket er grunnleggende. Det gjør at jeg synes dette vedtaket er urovekkende, sier Andersen.

Hun sier vedtaket føyer seg inn i rekken av lignende hendelser i Europa der romfolket stadig blir mer uglesett.

– Vi har allerede et forbud mot aggressiv tigging, menneskesmugling og organisert kriminalitet. Dette vedtaket er et vedtak mot at man i nødens stund skal få sette seg ned med koppen og be andre medmennesker om hjelp. Det synes jeg er fælt, og det kommer ikke til å hjelpe, sier Andersen.

Frp: – Håper flere tar til fornuft i saken

Ulf Leirstein

Ulf Leirstein i Frp: – Håper flere tar til fornuft i saken.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

Medlem Ulf Leirstein (Frp) i justiskomiteen på Stortinget er ikke overrasket over Høyres vedtak. Han er glad for at Høyre nå ser ut til å følge Frp i tiggesaken.

– Vi har allerede et forslag til behandling i justiskomiteen som nettopp går på et forbud mot tigging. Dette vedtaket gjør at Høyre allerede i løpet av noen dager får mulighet til å omsette det i praksis gjennom å støtte forslaget på Stortinget, sier Leirstein.

Nå håper han også andre partier følger etter.

– Det holder ikke med bare Frp og Høyre for å få flertall, så vi får håpe også andre partier tar til fornuft og lander på et forbud. Det hjelper ikke at politikerne bare prater om tigging som problem, vi må gjøre noe også, sier Leirstein.

Ap-ja lokalt men tja sentralt

Jan Bøhler i Arbeiderpartiet sier at det største regjeringspartiet fortsatt er i en prosess når det gjelder et eventuelt forbud.

- I Oslo Ap har vi allerede et vedtak som åpner for forbud, men saken er ikke behandlet ferdig av Ap sentralt og i regjeringen. I regjeringen har Senterpartiet sagt at de er for et forbud mens SV har gått i mot, sier Bøhler til NRK.

Bøhler, som er med i Oslo Ap, sier han mener vedtaket fra Høyre er positivt.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger