– Frp må høre på egen statsminister

Frps justispolitiske talsmann mener busstragedien i Årdal blant annet skyldes Stoltenberg-regjeringens politikk. – Frp må slutte å slå politisk mynt på slike tragedier, sier SV.

Jan Arild Ellingsen

Under ett døgn etter at tragedien rammet i Årdal sier Frps justispolitiske talsmann Jan Arild Ellingsen at den blant annet skyldes forrige regjerings politikk.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

– Nå ser vi konsekvensene av den forrige regjeringens manglende satsing på politiet de siste årene.

Tragedien rammet for under ett døgn siden når justispolitisk talsmann Jan Arild Ellingsen i Frp kommer med uttalelsen til VG.

Til NRK sier Ellingsen at bussdrapene er en dyp tragedie som har rammet bredt. Han utdyper også sine utsagn om den lange responstiden til politiet.

– Avstanden mellom befolkning og politi er for lang. Vi må ha et løft som sikrer større politidekning. Så må vi se på funksjoner som ligger rundt om kring, sier Ellingsen før han fortsetter:

– Vi har områder der det ligger asylmottak, fengsler og hvor vi har viktige sentrale funksjoner. Der må vi øke beredskapen slik at politiet er i nærheten og kan bistå.

– Dette er forferdelig

Stortingsrepresentant Karin Andersen i SV reagerer på at Frp prøver å legge ansvaret for tragedien på den avgåtte rødgrønne regjeringen.

Hun ber om at Frp viser fintfølelse så tett på bussdrapene.

– Nå må Frp slutte å prøve å slå politisk mynt på tragedier selv om det er det første som faller dem inn. Denne saken er helt forferdelig. Det sitter pårørende som har stor sorg, og det sitter kolleger som sikkert er både redde og rystet, sier Andersen.

SV-politikeren oppfordrer Frp til å høre på sin egen statsminister Erna Solberg.

– Hun sier at vi nå må gå inn i saken og undersøke de faktiske forhold før vi trekker konklusjoner. Det er ikke sikkert det er et enkelt svar på denne hendelsen, sier Andersen.

Også leder for justiskomiteen på Stortinget, Hadia Tajik, reagerer på Ellingsens utspill.

– Ellingsen og resten av Frp bestemmer selv hvordan de håndterer denne saken, men hendelsen i Årdal er svært alvorlig og veldig tragisk, og jeg mener man ikke bør gjøre den type tragiske hendelser til et politisk spill. Det er viktig at politiet får ro til å etterforske saken og at de pårørende får omsorg og oppfølging, sier Tajik.

Hun sier også at det er nødvendig med en grundig gjennomgang av hendelsesforløpet og hvordan nødetatene kan ta lærdom av det som har skjedd.

Frp: – Innvandrings- og asylpolitikken har en pris

Ellingsen mener imidlertid kritikken er på sin plass.

– Synes du ikke det er drøyt å plassere skylden hos den forrige regjeringen under ett døgn etter tragedien?

Jeg registrerer at Stoltenberg-regjeringen fortsatt legger skylden for sine problemer på Bondevik-regjeringen til tross for at de selv satt med makten i åtte år. Hvor lang tid trenger en regjering for å rydde opp i ting som åpenbart er problematiske? Etter mitt skjønn har de masse ugjort, og de leverte ikke etter forventningene, sier Ellingsen til NRK.

SV og Ap reagerer på at Frp etter deres mening forsøker å slå politisk mynt på tragedien så raskt etter hendelsen. Hva tenker du om det?

Jeg kan ikke bestemme hva verken SV eller Ap skal synes. Jeg forutsetter at jeg kan ha en mening om det. En naiv asyl- og innvandringspolitikk har kostet liv i Norge, og kommer muligens til å gjøre det i fremtiden også.

Er du med på å eskalere konfliktnivået i Norge når du sier det du gjør nå?

Nei, det oppfatter jeg ikke at jeg gjør. Jeg tror at er det noe den norske befolkningen ønsker seg, så er det at noen tør å stå oppreist og påpeke det som er en realitet, nemlig at innvandrings- og asylpolitikken har en pris, sier Ellingsen.

Drepte alle på bussen

Utspillet til Ellingsen kommer bare timer etter at en 30 år gammel mann fra Sør-Sudan knivdrepte sjåføren og to passasjerer på Valdresekspressen.

I etterkant har det kommet fram politiet brukte én time og 14 minutter fra de ble varslet om hendelsen til de kom fram på stedet.

Mannen som er siktet for drapene hadde fått avslag på asylsøknaden sin i juni, men oppholdt seg likevel i Norge fem måneder etter avslaget.

– Dette er en person som har søkt om asyl, og som kom til Norge i april. Han fikk avslag på søknaden i juni, og skulle returneres til Spania etter den såkalte Dublin-forordningen, sa kommunikasjonsdirektør i UDI, Ingeborg Grimsmo, til NRK tidligere i dag.

Politimester Ronny Iden i Sogn og Fjordane politidistrikt bekrefter at mannen skulle vært sendt ut av Norge i dag.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger