Hopp til innhold

– Frode Berg bør hedres, ikke føle seg forlatt

I dag åpnet utstillingen «Kriegspiel», som er til støtte for Frode Berg utenfor Utenriksdepartementet. Kunstner Morten Traavik håper den bidrar til at Norge får Frode Berg løslatt.

Morten Traavik håper Frode Berg kan komme hjem snart

Kunstner Morten Traavik håper utstillingen kan sette press på norske myndigheter for å få Frode Berg hjem til Norge.

Foto: Gorm K. Gaare / © Gorm K. Gaare

Midt på 7. juni-plassen foran Utenriksdepartementet ble gamle trestolper fra grensen mellom Norge og Russland satt opp i dag. På hver av stolpene kan man se et bilde av den tidligere grenseinspektøren Frode Berg.

– Som kunstner synes jeg det er interessant å kunne bruke et offentlig rom og ferdig produserte gjenstander som grensestolper, for å legge til rette for diskusjon og refleksjon. Men som venn av Frode Berg, så er det minst like viktig for meg at han får vite om at han ikke er glemt, sier kunstner Morten Traavik til NRK.

Gamle trestolper fra grensen mellom Norge og Russland med bilde av den tidligere grenseinspektøren Frode Berg satt opp utenfor Utenriksdepartementet.

SE VIDEO: Kampen Janitsjarorkester åpnet utstillingen med sangen «Alt for Norge». FOTO: GORM K. GAARE / © GORM K. GAARE

– Fortjener respekt

Den tidligere norske grenseinspektøren Frode Berg er arrestert og siktet for spionasje i Russland. Han har sittet fengslet i Moskva siden 5. desember. Berg har sagt at han var i hovedstaden for den norske E-tjenesten.

– Dette er en mann som har satset noe for landet sitt. Han har vært en tro tjener for Norge i hele sitt yrkesliv. Han fortjener å bli husket og verdsatt, sier Traavik.

Les også: Spionsiktede Frode Berg får egen 1. mai-parole
Les også: Bergs russiske advokat: Innrømmelse kan gi raskere løsning

Utstillingen «Kriegspiel» er et samarbeid mellom Traavik, festivalarrangørene «Pikene på broen» og støttegruppen «Hjelp Frode Hjem».

– Mener dere Frode Berg er uskyldig?

– Nei, det mener vi ikke. Han er et voksent menneske og han visste hva han gjorde ved å være kurer for e-tjenesten. Men det forandrer ikke det faktum at han nok ikke har hatt forutsetninger til å være over klar over rekkevidden av det han gjorde, mener Traavik.

Utstillingen «Kriegspiel» til støtte for Frode Berg

Slik ser en av de mange grensestolpene som nå står utenfor Utenriksdepartementet ut.

Foto: Terje Haugnes / NRK

– Mislykket etterretningsoperasjon

Kunstneren mener norske myndigheter ikke gjør nok for å få Frode Berg hjem til Norge.

– Hvis det er noe konkret regjeringen gjør for å få ham hjem, krever vi som statsborgere og dermed deres arbeidsgivere, å få vite hva det er. Hvis ikke bør de innrømme at dette var en mislykket norsk etterretningsoperasjon, så forhandlingene med Russland for å få ham hjem kan begynne for alvor.

Utenriksdepartementet sier til NRK at de er på saken.

– UD og utenrikstjenesten fortsetter å arbeide for å ivareta Frode Bergs interesser. Vi jobber på flere nivåer med dette, sier Kommunikasjonssjef i UD, Frode Overland Andersen.

– Hva synes dere om utstillingen utenfor departementet deres?

– Det er Oslo kommune som har gitt Morten Traavik tillatelse til å sette opp kunstprosjektet på 7. juni-plassen. Det er derfor ikke naturlig at UD kommenterer dette, sier Overland.

AKTUELT NÅ